Kot je danes povedal nizozemski minister za pravosodje Ferdinand Grapperhaus, so programi podjetja Kaspersky Lab za zaščito računalnikov predstavljali tveganje za digitalno vohunjenje in priložnost za sabotaže. Grapperhaus je opozoril parlament celo na tveganja za nacionalno varnost, a zanikal, da bi obstajali konkretni primeri vohunjenja.

Težava je po njegovih besedah tudi v ruski zakonodaji, saj da morajo podjetja, kot je Kaspersky Lab, sodelovati z ruskimi tajnimi službami, če slednje to zahtevajo, poročanje nizozemskega radia povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Pri Kasperskyju izpostavljajo, da so tovrstni pomisleki neutemeljeni in so obžalovali odločitev oblasti na Nizozemskem. "Kaže, da je naše podjetje postalo žrtev geopolitičnega razvoja," pa je neimenovanega predstavnika podjetja povzela nizozemska agencija ANP.

Selitev podjetja

V podjetju so sicer danes napovedali selitev dela podjetja v Švico. Ta naj bi bila končana prihodnje leto, ko bo v Zürichu nastal nov podatkovni center. S to potezo v podjetju skušajo vrniti zaupanje strank. V Zürichu bodo po novem razvijali tudi protivirusne programe, obenem pa so v podjetju v sporočilu za javnost napovedali, da bodo dovolili nadzor neodvisnih kontrolorjev. V Švici bo podjetje hranilo tudi pomembne podatke strank iz Evrope, ZDA, Singapurja, Avstralije, Japonske in Južne Koreje, nato pa bodo sledile še druge države.

"V hitro spreminjajoči se industriji, kot je naša, se moramo prilagoditi potrebam strank, deležnikov in partnerjev. Transparentnost je ena od takšnih potreb in zato smo se odločiti preoblikovati svojo infrastrukturo in premestiti obrat za procesiranje podatkov v Švico," je selitev komentiral direktor družbe Jevgenij Kasperski.