Policisti so ugotovili, da so se storilci pripeljali s temnejšim vozilom, v enem primeru naj bi šlo za starejšo izdelavo Renaulta.

Oškodovanci so v enem primeru storilca opisali kot starega okoli 30 let, visokega okoli 160 centimetrov, močnejše postave, temnih las, pristriženih na kratko, oblečen je bil v modre kavbojke in bež majico s kratkimi rokavi. Opis storilca v drugem primeru je zelo pomanjkljiv, razen tega da gre za moškega, močnejše postave, so zapisali v Policijski upravi (PU) Ljubljana.

Ob tem so dodali, da opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, "ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni". Tako so bili tudi o tatvini iz hiše v Stranski vasi obveščeni šele v poznih večernih urah.

O tovrstnih primerih so sicer policisti že večkrat poročali, opažajo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani.

Tatvine potekajo po ustaljeni praksi

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom, na primer, da so serviserji, da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd. Zvabijo jih iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit.

Občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi "stopijo samo za vogal".

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujejo, da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb ter vozilo, s katerim so se pripeljali.

Ljubljanski policisti so imeli v zadnjih 24 urah kar nekaj dela tudi z vlomilci. Obravnavali so namreč osem vlomov, in sicer dva v stanovanje. Iz enega so neznanci odtujili nakit, iz drugega pa niso ničesar odtujili. Prav tako so neznanci vlomili v tri poslovne prostore in tri vozila.