Visokotlačni čistilniki husqvarna so razdeljeni v štiri razrede oziroma serije – 100, 200, 300 in 400. Serije so namenjene za različno zahtevne naloge, za vse naprave pa Husqvarna obljublja enostavno uporabo in zanesljivo čiščenje s prihrankom vode v primerjavi z uporabo vrtne cevi. Z višjimi modelnimi številkami narašča robustnost izdelave, kakovost opreme in predvsem moč tlačne črpalke. Med testom smo bili pozorni na različne značilnosti posameznih serij in na izstopajoče modele.

Vsem modelom je skupna kovinska črpalka

Za visokotlačne čistilnike nižjih razredov je običajno, da uporabljajo plastične tlačne črpalke, ki so cenejše in lažje, a bolj občutljive za udarce in obrabo. Že prvi Husqvarnin model PW 125 pa ima kovinsko tlačno črpalko, prav tako tudi preostalih sedem modelov, zaradi česar je pričakovana življenjska doba daljša, prav tako pa niso podvrženi pregrevanju ob dolgotrajni uporabi. Vsi čistilniki imajo tudi možnost samosesalne funkcije. S sesalno cevjo, ki je na voljo kot dodatna oprema, lahko z vsakim visokotlačnim čistilnikom Husqvarna uporabljamo tudi vodo iz alternativnega zajetja. Sesalna cev ne nadomesti vodne črpalke, saj nima takšne črpalne moči (največja sesalna višina je 0,5–1 m), a lahko v določenih pogojih omogoči uporabo deževnice iz zajetja ali soda.

Različna pakiranja, podobna vsebina

S kupom osmih paketov s čistilniki bi lahko celoten test zapeljali v smeri odpiranja škatel in primerjavo posameznih modelov glede na razlike v tej fazi. Z nekaterimi čistilniki smo imeli ob odprtju namreč več dela kot z drugimi. Predvsem dražje naprave serij 300 in 400 so ob odprtju škatle praktično pripravljene za uporabo, medtem ko nas je pri nižjih modelih čakalo še nekaj dela. Glede na številko modela moramo pritrditi kolut, glavni ročaj, kolesa, držala priključkov in podobno. Sestavljanje ni zahtevno in v večini primerov gre zgolj za spajanje dveh kosov z zatiči in ga opravimo v nekaj minutah brez potrebe po listanju navodil. Že vstopni model ima priloženi rotacijsko in nastavljivo šobo ter razpršilnik za peno. To je standardna oprema vseh čistilnikov, ki se razlikuje zgolj v tem, da so šobe pri višjih modelih močnejše in bolj odporne.

Najmočnejši modeli so pravi čistilni stroji

Čistilniki višjih serij so močnejši, a najtežji model husqvarna PW 460 si maksimalni tlak 160 barov deli z za serijo nižjim PW 360. Da je PW 460 v seriji 400, upravičuje z medeninasto glavo črpalke, bati s keramično prevleko, gumbom za nastavljanje moči na čistilniku in gumbom za doziranje pralnega sredstva. Razumljivo je, da gre za napravo, ki je namenjena intenzivni uporabi, zato jo najbolj vidimo kot pripomoček za pranje vozil, kmetijske opreme in podobnega. Tehta skoraj trideset kilogramov in ima kar petnajst metrov kakovostne visokotlačne cevi s kovinskim tkanjem. Zaradi uporabe posebnih materialov lahko nanj priključimo tudi toplo vodo do 60 °C (s čistilniki nižjih serij največ 40 °C).

Z močjo pride stabilnost

Pomembna prednost večjih modelov je njihova stabilnost. Široka, dvajset ali trideset kilogramov težka naprava bo obstala tudi ob kakšnem bolj grobem potegu cevi, še bolj pa se bo stabilnost poznala pri navijanju na kolut. Večji modeli so s tega vidika v prednosti, saj so med navijanjem cevi stabilni, zato cev navijemo hitro in brez zapletov. Kompaktnost je po eni strani pomembna prednost modela PW 125, a pri navijanju cevi moramo z drugo roko močno prijeti ročaj, da naprava trdno stoji. Čistilniki serij 300 in 400 (z izjemo PW 345C, ki nima koluta) imajo stalen priklop visokotlačne cevi znotraj navijalnega koluta, kar močno poenostavi zvijanje cevi. Manjši čistilniki imajo priklop na dnu ob črpalki.

Presežki v zlati sredini

V seriji 200 in 300 je Husqvarna uvrstila pet čistilnikov. PW 235 in PW 235R imata 1800 W motor, 135 barov maksimalnega tlaka, osem metrov dolgo cev in od 350 do 520 litrov pretoka na uro. Dražji 235R se od prvega modela razlikuje zgolj v tem, da ima brezžično nastavljanje tlaka na ročaju, kar omogoči hitro spreminjanje moči med delom ter s tem prihranek vode in električne energije. V seriji 300 imajo vsi modeli več kot 2000 W moči, maksimalni tlak pa nad 145 barov (model PW 360 celo 160 barov). V tej seriji je tudi model PW 345C, ki izstopa zaradi odsotnosti navijalnega bobna. Ima pa vse ostale prednosti polprofesionalnega razreda – velika kolesa, trdno ohišje, teleskopski ročaj, kakovostno visokotlačno pištolo in osem metrov dolgo cev, kot poseben dodatek pa še hitro spojko za pritrditev visokotlačne cevi.