Ob sklicevanju na The New York Times, ki je prvič poročal o novici, AFP navaja, da je umetnino na dražbi minuli teden kupila družina trgovcev z umetninami in zbirateljev Nahmads, med katerimi je tudi Helly Nahmad, lastnica newyorške galerije Helly Nahmad.

Deklica s košaro cvetja bo dopolnila razstavo Muzeja d'Orsay z naslovom Picasso: Modra in rožnata, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Picassovim muzejem v Parizu. Osredotočila se bo na umetnikovo delo v obdobju 1900-1906, na njegovo t. i. modro in rožnato ustvarjalno fazo. Na ogled bo od 18. septembra do 6. januarja prihodnje leto.

Ogled možen tudi v Baslu

Razstava se bo nato po navedbah AFP preselila na Fundacijo Beyeler v bližini Basla v Švici, kjer bo na ogled med 3. februarjem in 26. majem, in sicer s spremenjenim naborom slik. Ni jasno, ali bo Deklica s košaro cvetja tudi del te razstave.

Slika iz leta 1905 je bila del velike dražbe pri Christie's v New Yorku, na kateri so ponudili bogato zbirko umetnin preminulega ameriškega milijarderja Davida Rockefellerja in njegove žene Peggy.

Delo Deklica s košaro cvetja, ki sta jo od Picassa kupila ameriška zbirateljica in pisateljica Gertrude Stein in njen brat Leo, so na dražbi prodali za 115 milijonov dolarjev, kar je šesta najvišja cena, kadarkoli iztržena za sliko, vključno s stroški in provizijami.

Picassove slike gredo za med

Že štiri slike španskega umetnika Pabla Picassa (1881-1973) so sicer prodali za nekaj več kot sto milijonov dolarjev. Noben drug umetnik ni več kot enega dela prodal za tolikšno vsoto.

David Rockefeller je zaradi odpovedi srca v starosti 101 leto umrl marca lani. Bil je zadnji še živeči vnuk legendarnega naftnega mogotca Johna D. Rockefellerja. Davidov oče je bil edini Johnov sin, John D. Rockefeller mlajši, in je zgradil znameniti Rockefellerjev center. Mati Abby je bila velika mecenka kulture in je soustanovila muzej sodobnih umetnosti v New Yorku.

Dražba Rockefellerjeve zbirke umetnin je po pisanju AFP prinesla 832 milijonov dolarjev, s čimer je presegla rekord iz leta 2009, ko so na dražbi ponudili predmete iz zbirke modnega oblikovalca Yvesa Saint Laurenta in njegovega dolgoletnega partnerja Pierra Berga, za katero so iztržili 484 milijonov dolarjev.