Zagovornik prvoobtoženega Prostorja Žiga Klun je Delu potrdil, da je višje sodišče obtožbo deloma zavrnilo zaradi absolutnega zastaranja pregona (v delu, ki se nanaša na ponareditev listin), sicer pa je sodbo v celoti razveljavilo in vrnilo sodišču prve stopnje v ponovno sojenje pred novim senatom.

Okrožno sodišče je januarja lani nekdanjega poslovnega sekretarja SCT Prostorja ter njegova pomagača Feguša in Kranjca obsodilo na večletne zaporne kazni, ker naj bi med letoma 2004 in 2007 iz SCT izvlekli 2,66 milijona evrov. SCT je namreč plačeval fiktivne svetovalne posle različnim slamnatim podjetjem.

Prostor je podpisoval oz. parafiral navidezne pogodbe o poslovnem sodelovanju s slamnatimi podjetji, ki sta jih odpirala Kranjc in Feguš, ter nato parafiral in podpisoval temeljnice oz. račune, na podlagi katerih je SCT slamnatim družbam plačeval za nikoli opravljeno delo. Takih pogodb je bilo osem, Prostor pa je po prepričanju tožilstva delal po navodilih bivšega prvega moža SCT Ivana Zidarja.

Višje sodišče v celoti ugodilo pritožbam obrambe

Prostorju je sodišče dosodilo enotno kazen štirih let in pet mesecev zapora, Fegušu štiri leta in tri mesece ter 12.500 evrov denarne kazni, Kranjcu pa sedem let in deset mesecev zaporne kazni ter 20.830 evrov denarne kazni. Vsem trem je tudi naložilo, naj SCT v stečaju nerazdelno plačajo 2,66 milijona evrov.

A takšna odločitev ni vzdržala presoje na višjem sodišču, saj je to v celoti ugodilo pritožbam obrambe. Po mnenju višjih sodnikov je dejansko stanje nepopolno ugotovljeno, okrožno sodišče pa je prišlo do prenagljenih zaključkov, ki so lahko tudi zmotni.

V vnovičnem postopku bo moralo ponoviti izvedene dokaze in izvesti nove, da bo lahko ocenilo, ali obtožbeni očitek sploh drži, predvsem pa se opredeliti do razmerij med obdolženimi ob dejstvu, da Prostor Kranjca in Feguša do kazenskega postopka sploh ni poznal in še, da je komunikacija potekala prek neke Zidarjeve intimne prijateljice, za katero nihče ne ve, kdo je, je časniku pojasnil Prostorjev zagovornik Klun.

Zidar ni zmožen spremljati sojenja

V ponovnem sojenju bo sodišče ta primer sicer obravnavalo združeno z drugim postopkom, v katerem sta prav tako obdolžena Prostor in Kranjc (skupaj s še dvema obdolžencema) zaradi enakega načina domnevnega oškodovanja SCT prek slamnatih družb, v fazi sodne preiskave pa je še ena identična zadeva.

Na zatožni klopi bi moral že v prvem postopku sedeti tudi Zidar, toda kot je znano, po ugotovitvah zdravnikov ni zmožen spremljati sojenja, še poroča Delo.