Združene države in Izrael so se znašli pod plazom mednarodnih kritik po ponedeljkovem uboju šestdesetih Palestincev, ki so se med protesti v Gazi približali mejni ograji z židovsko državo, tam pa so jih vojaki in ostrostrelci pričakali s solzivcem, slepimi in pravimi naboji. Zaradi tega so bile ob 70. obletnici nakbe ali katastrofe, kot Palestinci imenujejo ustanovitev Izraela in posledično pregon stotisočev njihovih rojakov z domov, demonstracije opazno manj izrazite, čeprav naj bi dosegle višek. Militantno gibanje Hamas, ki vlada Gazi, je očitno prepoznalo, da je šlo dogajanje v ponedeljek predaleč, potem ko je samo spodbudilo več sto predvsem mladih Palestincev, da so se približali mejni ograji, metali kamenje in zažigali gume, vedoč, da jih bo izraelska vojska pričakala tudi s pravimi streli. Ranjenih je bilo več kot 2700, številni, ki so bili ustreljeni v roke in noge, bodo ostali invalidi. Danes sta bila med protesti ubita dva Palestinca, v Gazi pa je potekala tudi splošna stavka.

Netanjahu in Erdogan se zmerjata

Skupno je bilo v šestih tednih palestinskih protestov ubitih 107 ljudi, 11.000 pa ranjenih, navajajo palestinski zdravniki. Nekateri analitiki poudarjajo, da je to tudi posledica neomajne podpore, ki jo Izraelu ponuja Trumpova administracija. »Ob Trumpu ima Izrael občutek, da mu bodo ZDA vedno krile hrbet. To počnejo v OZN, kar ni novo. Novo pa je, da pod Trumpom ni prav nobene kritike izraelskega početja,« je za agencijo DPA dejal Hugh Lovatt iz think tanka Evropski svet za zunanje odnose. Opozarja, da so Palestincem hrbet obrnile tudi zalivske države, saj skušajo tako slabiti Hamas in posledično omejiti vpliv Irana, ki ga podpira.

ZDA so po navedbah diplomatov v ponedeljek v varnostnem svetu blokirale sprejem izjave s pozivom k neodvisni preiskavi dogodkov. K slednji so pozvale Nemčija, Belgija in Velika Britanija, ki so skupaj z več drugimi evropskimi državami kritizirale selitev ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem. Najostreje se je na dogodke v Gazi odzvala Turčija, ki je začasno poslala domov izraelskega veleposlanika, enako so potem s turškim storili v Tel Avivu. Gre za največjo zaostritev med državama v zadnjih osmih letih. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil, da podpira Hamas, in dodal: »Ni dvoma, da dobro razume terorizem in pobijanje.« Erdogan je Netanjahuju odvrnil z besedami, da je vodja »države apartheida, ki v nasprotju z resolucijami OZN več kot šestdeset let okupira ozemlje nemočnih ljudi«.