Še ne dokončni, a precej zanesljivi delni rezultati sobotnih iraških parlamentarnih volitev kažejo na nepričakovano zmago protikorupcijske koalicije 44-letnega Moktade Al Sadra, iraškega nacionalističnega šiitskega klerika, ki je v državi dvakrat vodil upor proti Američanom, obenem pa se distanciral od Teherana. Na drugem mestu je blok vodje šiitske milice Hadija Al Amirija, ki je tesno povezan z Iranom, šele na tretjem mestu pa je sedanji premier Hajder Al Abadi, ki je veljal za favorita. Četrta je ena od sunitskih list. Zelo je zaostal nekdanji šiitski premier Nuri Al Maliki.

Po začasnih rezultatih naj bi Al Sadr dobil 54 od 329 sedežev v parlamentu, Al Amiri 47 sedežev in Al Abadi 42. Torej razlike niso tako zelo velike in ni povsem izključeno, da bo Al Abadi, ki je zmagal samo v Mosulu (kjer je julija lani razglasil osvoboditev od Islamske države), ohranil premierski stolček, saj bi z drugimi strankami lahko sklenil koalicijo. Poleg tega bo treba počakati še na 700.000 glasov vojakov in policistov.

Da so prva tri mesta zasedle liste s šiitskimi voditelji, ni presenečenje glede na to, da danes šiiti predstavljajo okoli 65 odstotkov prebivalstva. Kurdov je deset odstotkov, delež sunitov pa je dvajset odstotkov, a mnogi so razseljeni. Sicer so vse šiitske stranke na svoje kandidatne liste dale tudi Kurde in sunite, zlasti premier Al Abadi je obljubljal, da si bo prizadeval za enakopravnost sunitov.

Vrnitev, ki Iranu ni všeč

Al Sadr, ki znova postaja pomemben dejavnik v iraški politiki, ima podporo predvsem med prebivalci Bagdada, mladimi in revnimi šiiti. Vsi ti so te dni na ulicah pozdravili »zmago nad koruptnimi politiki«. V zadnjih letih se je uveljavil kot velik kritik obstoječe politične elite. Za te volitve se je povezal s komunisti in drugimi laicističnimi skupinami, ki so skupaj z njim leta 2016 demonstrirali proti korupciji. Značilno zanj v zadnjih letih je tudi, da nasprotuje velikemu vplivu Irana na iraško politiko. Lani se je srečal celo z mladim savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, ki dejansko že vlada in velja za zapriseženega sovražnika Teherana. Vprašanje pa je, ali bo Al Sadr imel večjo vlogo pri določitvi novega premierja. Vpliv na to bodo imeli tudi ZDA in Teheran, slednji pa je že dejal, da noče vlade, na katero bi imel vpliv Al Sadr.

Poraz Islamske države ni pomagal

Vsekakor je razočaran Al Abadi, saj so ga predvolilne ankete postavljale na prvo mesto. Meni, da je veliko naredil, ker je bila v času njegovega vladanja poražena Islamska država, prav tako je na severu Iraka preprečil neodvisnost Kurdov. Poleg tega proizvodnja nafte dosega zdaj rekordno raven in se še povečuje.

So pa Iračani danes nezadovoljni, ker se je brezposelnost v zadnjih petih letih povečala, plače so vse nižje, BDP na prebivalca je padel s 7000 ameriških dolarjev leta 2013 na lanskih 5000, kar je posledica vojne z Islamsko državo. Al Abadi pa tudi ni zmanjšal korupcije. Šejk Abdul Mahdi Al Karbalai, ki je govornik velikega ajatole Alija Al Sistanija, voditelja iraških šiitov, je pred volitvami izjavil: »Številni, ki so bili izvoljeni in imenovani na visoke položaje v vladi, so zlorabili oblast in sodelovali v vse hujši korupciji.«

Volilna udeležba je bila samo 44-odstotna, medtem ko je bila pred štirimi leti 60-odstotna.