Da je Kaninsko pogorje izjemnega okoljskega, kulturnozgodovinskega in športnorekreativnega pomena tako za Bovec in vse Zgornje Posočje na slovenski kot za Sello Neveo, planino Montaž, Reklansko dolino in Rezijo na italijanski strani, so spoznali tudi župani občin Bovec, Kluže in Rezija.

Valter Mlekuž, Fabrizio Fuccaro in Sergio Chinese so namreč pred kratkim podpisali pismo o nameri, z namenom spodbuditve sistematičnega razvoja celotnega območja Kaninskega pogorja. Posebnosti obravnavanega območja so vključene v čezmejni ekoregiji Julijske Alpe, ki jo sestavljajo Naravni park Julijske Predalpe, Triglavski narodni park in Biosferni rezervat Julijske Alpe MAB Unesco, ki ga je Europark potrdil z evropsko listino za trajnostni razvoj turizma.

Trije župani so se poenotili

Bovški župan Valter Mlekuž pravi, da je izjemnega pomena, da so se trije župani poenotili in našli skupni jezik za načrtovanje razvoja območja na obeh straneh Kaninskega pogorja. Župan ocenjuje, da bi moralo do konkretnih premikov priti v prihodnjih petih letih. »Samo skupaj bomo močnejši in samo skupni razvoj pomeni tudi uspešno čezmejno povezano smučišče Kanin-Sella Nevea,« je prepričan župan.

Po županovih besedah bodo na naši strani prednost namenili gradnji novega žičniškega sistema z glavno dostavno žičnico iz doline pod goro Prestreljenik, gradnji novega gostinskega lokala (brunarice) ob končni postaji trisedežnice Skripi, temeljiti obnovi restavracije Prestreljenik s prostori za izposojevalnico smučarske opreme, servis smuči in opreme, vrtec, ambulanto za prvo pomoč ter drugo logistiko za zimske in poletne aktivnosti, z garažami za teptalne stroje in druga vozila za vzdrževanje smučarskih prog.

Vzpostavitev kolesarskih prog

Med prednostnimi nalogami Mlekuž omenja tudi umestitev Dežele ferat, vzpostavitev kolesarskih prog s čezmejno povezavo s Sello Neveo, razvoj obstoječih in vzpostavitev novih učnih naravoslovnih poti za spoznavanje visokogorskega Krasa in razvoj izjemne kulturnozgodovinske dediščine na frontni liniji prve svetovne vojne za turistične namene.

Veliko načrtov imajo tudi v občinah Kluže in Rezija. Med drugim načrtujejo novo smučarsko progo Golovec na Selli Nevei, zamenjavo obstoječe dvosedežnice Gilberti s štirisedežnico, obnovo planinskih poti in gradnjo kolesarskih poti s povezavo z Bovcem.