Župan občine Postojna Igor Marentič je namreč minuli teden opozoril, da so aktivnosti SV s težkim orožjem, ki se odvijajo tudi do 2. ure ponoči, v nasprotju z vsemi dogovori in zagotovili. O podaljšanju načrtovanih aktivnosti, ki pomembno vplivajo na zdravje, okolje in ekonomijo celotnega postojnskega območja, so bili po njegovih besedah le obveščeni, ne da bi imeli pri tem možnost kakorkoli vplivati na to.

Ministrica za obrambo se je na zaplet odzvala danes ob robu slovesnosti pred torkovim dnevom SV. Kot je dejala, ji je žal zlasti zaradi lokalnega prebivalstva, saj z njim zelo dobro sodelujejo v skupini, ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva za obrambo in SV ter občin. Ta skupina se sestaja skoraj vsake tri mesece in sproti dogovarja. Prav tako ministrstvo občane o aktivnostih obvešča preko spletnih strani ministrstva in postojnske občine, je pojasnila.

"Ne bi mogla reči, da vojska ni vedela za naše dogovore, tudi če niso bili čisto natančno zapisani v kakšnem sporazumu," je dejala Katičeva. Na dogodek tako glede predvsem kot na "nesporazum", hkrati pa obžaluje, da ga vojska ni preprečila niti potem, ko so jo opozorili na kršenje dogovora z lokalno skupnostjo.

Kot je poudarila, jim je v interesu dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo in da do takšnih nesporazumov ne bi več prihajalo. Pričakuje pa tudi poročilo o vzrokih za takšno ravnanje, sploh ob tem, da je bila v skupini tudi namestnica načelnika generalštaba SV Alenka Ermenc. "Po liniji Slovenska vojska ni upoštevala naših dogovorov," je opomnila.

Odgovornosti kljub temu ne namerava zahtevati, saj da do nesporazumov pač prihaja. Prav tako verjame, da je prav SV v interesu, da se osrednje vadišče na Počku ohrani. Zato se je treba po njenih besedah lokalnemu prebivalstvu opravičiti, v prihodnje pa se držati dogovorov.