Psi svet zaznavajo vizualno, vohalno in slušno. Zato z lahkoto dojemajo podrobnosti, kot so na primer rahla sprememba vedenja drugega, sprememba telesnega vonja ali pa izraz v naših očeh. Konflikti so zelo nevarni, saj povzročajo psihične in fizične poškodbe ter tako oslabijo trop, kar pa je za vrsto, ki živi v skupnosti, bistvenega pomena. Zato se psi skozi svojo komunikacijo konfliktom vedno poskušajo izogniti, odreagirajo pa le takrat, ko so prisiljeni v to.

Kaj so miritveni signali pri psu?

Psi uporabljajo z nami svoj komunikacijski sistem preprosto zato, ker je to njihov edini način komuniciranja. Miritveni signali pri psu so telesni znaki, skozi katere komunicira pes in ki nam jih pokaže v določenem trenutku (strah, nelagodje, stres, tesnoba, pomiritev…). Če spregledate signale ali če jih celo poskušate ukiniti, s tem naredite ogromno škodo svojemu psu. Ne le da se bodo pojavile težave med vami in vašim psom, takšni psi potem tudi z drugimi psi prekinejo komunikacijo. Psi imajo več kot 30 miritvenih signalov, odvisno od psa. Prvi znaki, ki jih pokažejo psi, so miritveni signali, skozi katere skušajo situacijo umiriti. To so zehanje, oblizovanje, obračanje glave vstran, mežikanje, cmokanje, smejanje (vlečenje vogalov ust nazaj ali prikazovanje zob kot nekakšen nasmešek), predklon psa (spuščanje sprednjih nog k tlom je povabilo k igri, če pes premika noge z ene strani na drugo na igriv in sproščen način, v nasprotnem primeru pa gre za miritveni signal do osebe ali psa), ovohavanje tal, zamrznitev, dvig ene tace, hoja v krivulji, mahanje z repom (lahko kaže na znak tesnobe ali pomiritve).

Če prve znake spregledamo, gredo psi v naslednjo fazo, ki predstavlja grožnjo: dvigovanje ustnic in kazanje zob, renčanje. Če drugo fazo kaznujemo, psi prekinejo komunikacijo in nastopi končna reakcija: ugriz, spopad, beg. Psi prekinejo svojo telesno komunikacijo, če so bili kaznovani za uporabo signalov v preteklosti, če so bili napadeni, ko so jih uporabljali v preteklosti, če so ravni stresa previsoke, po cukanju povodca, ko dajejo signale drugemu psu.

Primer v praksi

Kako se pes odziva na naša dejanja v svojem jeziku, lahko dobro vidimo v primeru jemanja hrane oziroma kosti. Ob glodanju kosti se psu približamo. Ta zakrkne, se oblizuje, velikokrat tudi zacmoka (lahko se pojavijo še kakšni drugi znaki).

To so torej prvi začetni miritveni signali, skozi katere nam pes sporoča, da želi, da se umaknemo (enako se lahko pojavlja ob prisotnosti drugega psa). Če nadaljujemo naše vedenje, ker spregledamo ali namensko ignoriramo prve znake, preidemo v drugo fazo, kjer pes lahko začne kazati zobe ali renčati. In ker je tukaj pogosto ljudem svetovano, da morajo takšno vedenje kaznovati, ga kaznujejo in s tem naučijo psa, da se uporaba miritvenih signalov ne splača in da naslednjič ob dotiku kosti ali hrane preprosto ugriznejo.