IBÖ vse od ustanovitve leta 2012 širi svojo ideologijo, usmerjeno proti tujcem, pri tem pa islam enači z islamskim terorizmom, tožilstvo povzema nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da je večina obtoženih sodelovala že pri ustanovitvi gibanja. 2Predstavniki IBÖ menijo, da je evropska kulturna identiteta ogrožena z multikulturnostjo, liberalizmom in islamizacijo,« še pravijo na tožilstvu.

Gibanje IBÖ, ki je del širšega evropskega identitarnega gibanja, je doslej izstopalo predvsem z obešanjem velikanskih plakatov z napisi, usmerjenimi proti islamu in tujcem. Med drugim pa so leta 2016 prekinili tudi predavanje na celovški univerzi o azilu in migracijah ter tam delili letake z napisom »Integracija je laž«. Kljub temu, da gre za številčno majhno skupino, pa s svojimi delno ekstremnimi akcijami požanje veliko pozornosti.

Gibanje natančno spremljajo tudi varnostne službe v Nemčiji, kjer ocenjujejo, da aktivisti IBÖ v svojem delovanju uspešno uporabljajo moderne komunikacijske kanale, predvsem v medmrežju. Njihov cilj je pridobiti čim več mladih moških.