Katalonski parlament je danes v drugem krogu glasovanja z navadno večino izvolil 131. predsednika Katalonije. To je postal 55-letni Joaquim Torra Pla, ki pripada nacionalistični politični opciji. V predstavnem govoru je poudaril začasnost svojega predsedovanja, saj je po njegovih besedah dejanski predsednik Katalonije odstavljeni Carles Puigdemont, zato bo sklical predčasne volitve za oktobra letos. Dejal je, da bo sledil politiki, ki izhaja iz rezultata lanskega referenduma o razglasitvi neodvisne republike Katalonije.

Zagovorniki samostojnosti neenotno

Po preteku 144 dni od izrednih volitev, ki so bile 21. decembra lani, in potem ko je španska vlada preprečila kandidaturo trem kandidatom iz vrst nacionalističnih strank, ki bi v parlamentu lahko dobili absolutno večino glasov, so torej danes le izbrali novega mandatarja. Torro je za ta položaj predlagal Puigdemont, podprlo ga je 66 poslancev 135-članskega parlamenta. Dobil je glasove Republikanske levice (ERC) in Skupaj za Katalonijo (JxCat), medtem ko se je tretja stranka iz nacionalističnega bloka, marksistična levičarska Kandidatura ljudske enotnosti (CUP), ki ima štiri poslance, glasovanja vzdržala. CUP je bolj naklonjena odkriti konfrontaciji s špansko državo in državljanski nepokorščini, vseeno pa oblikovanja nove vlade ne bodo blokirali, so se odločili v stranki. Torra se jim je zahvalil za konstruktivno držo, ki mu je omogočila izvolitev.

Za takojšnje srečanje z Rajoyem

Torra je že v sobotnem govoru javno izrazil željo po takojšnjem sestanku s španskim premierjem Marianom Rajoyem in predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Napovedal je obnovo katalonskih institucij in demokracije, ki naj bi prišla do polnega izraza s sprejemom nove ustave. Predlagal je tudi nov parlamentarni dom (nekakšen državni svet) in pristavil: »Ko se bo prenehal izvajati španski interventni ustavni člen 155, ne bo več nobenega opravičila, da ne začnemo delati s polno paro in da se več kot 200 odstavljenih funkcionarjev ne vrne na svoja mesta.« Sestavili naj bi tudi komisijo za preučitev posledic intervencije španske vlade in za obnovo katalonskih institucij. K temu je danes dodal še napoved 16 socialnih zakonov, ki jih je špansko ustavno sodišče ukinilo, ter aktivacijo katalonske davčne uprave (ATC). Poleg tega si bo prizadeval za minimalno plačo v višini 1100 evrov in da bi Katalonija do leta 2050 prešla na izključno obnovljive vire energije.