Najmočnejši teniški turnir tega tedna poteka v Rimu, kjer imajo najboljši svetovni igralci in igralke generalko pred vrhuncem peščene sezone v Parizu. Številni igralci in igralke so nedeljski večer izkoristili za ogled nogometnega dvoboja med Romo in Juventusom ter slikanje s klubskima legendama Francescom Tottijem in Alessandrom del Pierom. Najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene je odlično začel turnir, saj je danes v uvodnem krogu po treh porazih prvič ugnal Gillesa Müllerja. Bedene je v prvem nizu povedel s 5:1 in kazalo je, da bo zlahka strl odpor Gillesa Müllerja, 35. igralca sveta. Toda Luksemburžan se je pobral, znižal na 4:5 ter imel štiri priložnosti za odvzem servisa, ki pa jih ni izkoristil. V drugem nizu je Bedene tekmecu odvzel en servis in dobil dvoboj s 6:4, 6:4. Slovenski igralec se bo v drugem krogu pomeril z Južnoafričanom Kevinom Andersonom, sedmim igralcem sveta in polfinalistom Madrida. Bedene bo imel priložnost, da prvič v karieri premagal igralca elitne svetovne deseterice.

Junaka minulega tedna sta bila Čehinja Petra Kvitova in Nemec Aleksander Zverev, ki sta dobila turnir serije masters 1000 v Madridu. Kvitova je dobila prvi turnir najvišjega ranga po poškodbi dlani na igralni roki, ki ji jo je predlani zadal ropar. Zverev pa je po lanski zmagi v Rimu in Montrealu dobil tretji turnir serije masters 1000, kar mu je pri 21 letih uspelo kot petemu igralcu v zgodovini. Vštevši zmago na turnirju v Münchnu je Zverev dobil osmi dvoboj zapored na pesku ter hkrati 16. niz v nizu. Zanimivo je, da je Zverev v Madridu dobil vse nize na svoj servis, tekmeci pa so imeli zgolj eno priložnost za odvzem. Zvereva čaka v tem tednu težko delo v Rimu, kjer bo branil 1000 lanskih točk za turnirsko zmago, saj je Rafael Nadal edini poraz na pesku lani doživel prav v Rimu.

Na svetovni lestvici se je z odličnimi igrami na peščenih turnirjih med najboljših 20 igralk (na 15. mesto) prebila Nizozemka Kiki Bertens, finalistka Madrida, med najboljših 50 (na 40. mesto) pa je napredovala Rusinja Maria Šarapova. Na vrhu ostaja Romunka Simona Halep. Najboljša slovenska igralka Polona Hercog je bila z dvema zmagama uspešna v kvalifikacijah Rima. Žreb do Štajerke ni bil prizanesljiv, saj se bo jutri v prvem krogu pomerila proti Rusinji Svetlani Kuznjecovi, ki jo je sicer Hercogova nedavno na turnirju v Carigradu ugnala. Kar 152 mest je napredovala Kaja Juvan, ki je postala 379. igralka sveta. Še bolj, za 223 mest, je napredovala Pia Čuk, ki zaseda 776. mesto. Do spremembe na vrhu je prišlo na moški strani, saj je Rafael Nadal z nepričakovanim porazom v četrtfinalu Madrida proti Dominicu Thiemu znova prepustil prvo mesto Rogerju Federerju. Švicar spremlja dogajanje na peščenih turnirjih in se pripravlja na travnati del sezone, v katerem bo imel po uspešni lanski sezoni veliko dela z branjenjem točk. Na 18. mesto je nazadoval Novak Đoković, kar je najslabša uvrstitev Srba po oktobru 2006.