Več kot pol leta je sodišče čakalo na 42-letnega upokojenega Zasavca Mersada Smajlovića, ki se je nazadnje z zamudo na sodišču sicer res prikazal konec marca, potem pa spet izginil kot kafra, menda v Bosno. A ni bilo tako. Videvali so ga v domačem Zasavju, to je sodnici sporočil eden od bivših paznikov, ki je nekdanjega kaznjenca prepoznal in se hudoval nad neučinkovitostjo policije in pravosodja. Policist in policistka sta zjutraj Smajlovića privedla na ljubljansko okrožno sodišče. »Pa smo vas le dobili,« ga je v sodni dvorani pozdravila sodnica Ana Testen in izpeljala predobravnavni narok, v katerem pa krivde ni priznal.

Mersad Smajlović je eden od štirih obtoženih v zadevi predpisovanja enormnih količin zdravil, česar je sicer obtožen upokojeni zasavski zdravnik Franc Grošelj. Ta že novembra krivde ni priznal, češ da je ravnal v dobro zasavskih odvisnikov in da bi vse storil še enkrat. Policisti so ga vzeli pod drobnogled že pred več kot štirimi leti, obtožnica pa ga bremeni, da je odvisnikom predpisoval po več deset tisoč tablet, v glavnem apaurina, helexa, xanaxa, sanvala in drugih psihoaktivnih zdravil. Nekateri naj bi tablete preprodajali naprej, med njimi soobtožena Rosana Medija Cukjati in njen sin Jernej. Vsi trije so krivdo zanikali, zdaj pa je to isto storil še Mersad Smajlović. Grošelj mu je prek belih pa tudi navadnih zelenih receptov predpisal 12.740 različnih tablet, večino pa naj bi preprodal naprej.

Obtožnice se ne spominja dobro

Vidno zmedenega Smajlovića so torej na sodišče privedli policisti. Odvetnik Andrej Ravter ga je že na hodniku pred sodno dvorano pobaral, ali je sploh pri sebi in ali razume, kaj se bo danes zgodilo. Pa še to mu je dejal, naj vendarle hodi na sodišče, sicer bo šel v pripor. Tudi sodnica Testenova je momljajočemu Smajloviću zelo natančno pojasnila, kaj se bo zgodilo, če krivde ne prizna, in kaj, če jo. »Ali obtožnico razumete?« ga je še pobarala. Ker je obtoženi nerazločno zagodrnjal, da se vsega ne spomni, mu je spomin osvežila tožilka Jasmina Vesel ter mu prebrala, kdaj in koliko raznih tablet da mu je predpisal Grošelj in da gre torej za kaznivo dejanje preprodaje prepovedanih psihoaktivnih snovi. Ponudbe tožilstva za primer priznanja krivde ni bilo. Pa očitno tudi ni bila potrebna. »Nisem naredil nič,« je bil jedrnat obtoženi, kar je sodnica štela za nepriznanje krivde.

Čez čas bo torej steklo sojenje vsem štirim obtoženim. Glede na predloge obrambe in tožilstva bodo zaslišali več deset prič. Vsi se se bodo branili s prostosti.