V preteklem tednu se je na slovenskih cestah zgodilo pet smrtnih prometnih nesreč, v katerih je umrlo pet ljudi, je danes poročala generalna policijska uprava. Letos so slovenske ceste terjale že 32 smrtnih žrtev, v enakem obdobju preteklega leta pa 41. V žalostno statistiko pa ni všteta današnja huda prometna nesreča pred mejnim prehodom Gruškovje, ki se je prav tako končala s smrtim izidom. Do nesreče je prišlo, ko je 46-letni voznik s preveliko hitrostjo pripeljal na odsek, kjer potekajo gradbena dela, prometna signalizacija pa voznike z obvozne ceste preusmeri nazaj na glavno cesto.

V beton in tovornjak

Štajerski policisti so tako sporočili, da je 46-letni bosanski državljan malo pred drugo uro zjutraj vozil avto nemških registracij po obvozni cesti iz smeri Podlehnika proti mejnemu prehodu Gruškovje. Kakšnih 300 metrov pred mejnim prehodom je promet vozil preusmerjen v levo, kar je označeno z nizom med seboj povezanih luči na tablah pokončne zapore, ki se zaporedno prižigajo v smeri zapore in opozarjajo, da je prometni pas zaprt in promet preusmerjen z ravnega dela obvozne gradbiščne ceste v oster levi ovinek. Prav tam pa voznik avta ni prilagodil hitrosti in je zapeljal naravnost. Z desno stranjo avta je trčil v betonsko ograjo, nato pa še v bočno oviro. Avto je odbilo na levo na nasprotni vozni pas, kjer je silovito trčil v betonsko ograjo, od nje pa ga je spet odbilo nazaj na desno. V tistem trenutku je iz nasprotne smeri pravilno po svojem smernem vozišču pripeljal 27-letni državljan Srbije, voznik tovornega vozila s priklopnikom, in kljub zaviranju trčil v osebni avto.

V nesreči so voznik osebnega avtomobila in dve sopotnici z nemškim državljanstvom, stari 52 in 31 let, utrpeli hujše poškodbe, 27-letna nemška državljanka pa jo je odnesla z lažjimi. Vse so prepeljali v ptujsko bolnišnico, kjer je 52-letna potnica proti jutru umrla. Voznik tovornega vozila s priklopnikom v nesreči ni bil poškodovan. Policisti so odredili nekaj izvedenskih mnenj, elektronski alkotest pa pri voznikih ni nakazal prisotnosti alkohola. Prometna signalizacija in prometna oprema na obvozni gradbiščni cesti sta po ugotovitvah policistov skladni z elaboratom začasne prometne ureditve.

Umrl tudi starejši kolesar

Danes pa so mariborski policisti sporočili še, da je za posledicami sredine prometne nesreče v bolnišnici umrl 75-letni kolesar. Ta se je huje poškodoval pri padcu med dopoldansko vožnjo po Pobreški cesti v Mariboru. Kolesaril je po pločniku in z desno ročko kolesa trčil v drog prometnega znaka, izgubil ravnotežje in padel. Poškodbe so bile zanj usodne.

Letos je na cestah na območju policijske uprave Maribor v osmih prometnih nesrečah umrlo osem ljudi. V primerljivem obdobju lanskega leta je bilo takih nesreč devet, umrlo pa je deset ljudi. pk