Kot so sporočili z mariborske občine, želijo z akcijo spodbuditi otroke in starše k uporabi dobrih navad na področju trajnostne mobilnosti, zmanjšati uporabo motornih vozil, z več gibanja pa hkrati prispevati k njihovemu zdravju in čistejšemu okolju.

Pešbus je skupina šolskih otrok, ki gredo v šolo ob spremstvu odraslih - staršev, učiteljev, starih staršev ali odraslih prostovoljcev - po vnaprej določenih poteh. Pripravili so traso varne poti v šolo, na kateri so označena postajališča s časom odhoda, na njih se zbirajo učenci in se nato skupaj odpravijo po predpisani poti v šolo.

Čas na poti porabijo tudi za medsebojno in medgeneracijsko druženje in zabavo, hkrati pa ob tem otroci z gibanjem koristijo svojemu zdravju, saj osnovnošolci vse manj časa preživijo zunaj. Projekt bodo ves teden izvajali v vsakem vremenu.

Aktivnosti Pešbusa na obeh šolah koordinira in izvaja Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo in mestnim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Enake aktivnosti bodo izvajali tudi septembra v času Evropskega tedna mobilnosti, ko bodo k projektu skušali pritegnili še več osnovnih šol.

Sodelovanje več akcij

Društvo za sonaraven razvoj Focus pa v okviru partnerstva za okolje in zdravje, ki ga vodi Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj, danes prav tako v Mariboru začenja vseslovensko akcijo kolesarskih zajtrkov. Ti so namenjeni spodbujanju vsakodnevnega kolesarjenja v službo ali v šolo ter po opravkih.

Kot so poudarili, vse statistike kažejo, da je avtomobil še vedno najpogostejše prevozno sredstvo, prav zato so po njihovem pomembni vsi načini spodbujanja drugih, okolju bolj prijaznih prevoznih sredstev.

Njihov projekt uvaja razumevanje kolesa kot vsakdanjega prevoznega sredstva, ki ne spremlja motoriziranega prometa, ampak ga povsem nadomešča. Razdalje, ki jih dnevno premagujemo z avtomobili, so pogosto kratke in jih brez večjega napora lahko opravimo s kolesom, pogosto pa posameznikom zmanjka samo malo volje, so poudarili.

Organizatorji bodo na zajtrkih nagovarjali mlade in manj mlade, jih pogostili z majhnim prigrizkom in nudili brezplačna manjša popravila koles. Najhitrejši med kolesarji pa si bodo prislužili manjše nagrade. Akcija se po današnjem dopoldnevu na mariborskem Glavnem trgu v torek seli v Koper, v petek bo v Kranju, 15. junija pa še v prestolnici.