Novi španski prvaki so tretje največje špansko mesto v nedeljo zapustili kislih obrazov. Kako tudi ne, ko pa so bili na pragu zgodovinskega dosežka, saj bi lahko kot prva ekipa po letu 1930, ko se je v prvenstvu igralo le 18 tekem, sezono sklenili neporaženi. A kar skozi leto ni uspelo velikanom, kot so madridski Real, Atletico, Valencia in Sevilla, je uspelo skromnemu Levanteju. Komaj petnajstouvrščena ekipa lige je Kataloncem zabila kar pet golov in 400 dni in 44 tekem po Malagi postala sploh prvo moštvo, ki jim je po odvzelo vse tri točke.

Klub tesnemu končnemu izidu je bila zmaga Levanteja več kot zaslužena, saj so vse do 59. minute vodili s kar 5:1. Za razliko od razigranih gostiteljev v vrstah njihovih tekmecev z izjemo Philippa Coutinha, ki je dosegel hat-trick, ni bilo razpoloženega nogometaša. »Sem zelo jezen, ker sezone nismo sklenili neporaženi, a o tem ne mislim premlevati. Tekmo so odločili protinapadi, zlasti v norih uvodnih desetih minutah drugega polčasa,« je bil po tekmi besen trener Barcelone Ernesto Valverde. Pričakovano, pa čeprav je bil prav on največji krivec za poraz.

Štiriinpetdesetletnik je močno podcenil nasprotnika. Poleg tega, da v ekipo ni uvrstil Lionela Messija in ga raje odpočil za nepomembno sredino prijateljsko tekmo proti Mamelodi Sundowns v Južnoafriški republiki, je več kot očitno ignoriral dejstvo, da Levante v zadnjem obdobju igra izredno uspešno. Ko je vodenje ekipe marca prevzel Paco Lopez, je bil klub iz Valencie na robu izpada iz lige, odtlej pa je na desetih tekmah nanizal kar osem zmag. Poraz Barcelone je sicer še enkrat več razkril, kako nemočni so Katalonci, ko ne morejo računati na Messija.

Po Španiji, Nemčiji, Franciji in Angliji so prvaka v predzadnjem krogu dobili tudi v Italiji. To je pričakovano postal Juventus, ki je naslov najboljšega na Apeninskem polotoku osvojil že rekordno sedmo sezono zapovrstjo. Stari dami je za potrditev naslova v 37. krogu zadostovala že točka, ki si jo je zagotovila z nedeljskim remijem (0:0) na gostovanju pri Romi. Velja še dodati, da po enoletnem premoru naslov prvaka znova proslavljajo tudi v hrvaški prestolnici. Čeprav Dinamo še ni odigral tekme predzadnjega kroga proti Rudešu, pa je njegova prednost pred drugouvrščeno Rijeko že dovolj velika, da se je konec tedna razveselil že svojega 19. naslova.

Levante : Barcelona