Zarif se je na turnejo odpravil po naznanitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa minuli teden, da se ZDA umikajo iz leta 2015 sklenjenega sporazuma z Iranom, s katerim je Teheran v zameno za odpravo sankcij okrnil svoj jedrski program.

Sporazum so poleg obeh držav podpisale še Velika Britanija, Francija, Nemčija, Rusija in Kitajska. Vse so kritizirale odločitev ZDA in izrazile nadaljnjo zavezanost sporazumu.

Wang je Zarifu tudi v nedeljo zagotovil, da bo Kitajska zavzela "objektivno, pošteno in odgovorno stališče in si še naprej prizadevala za ohranitev dogovora". Ni pa pojasnil, kako bo odločitev Washingtona vplivala na načrte glede trgovine in investicij, ki jih ima glede Irana Kitajska.

Peking in Teheran sta se po omilitvi mednarodnih sankcij proti Iranu leta 2016 dogovorila za okrepitev trgovine na 600 milijard dolarjev. Iran je poleg tega del načrta Kitajske, da ustvari medcelinsko trgovanje in infrastrukturno mrežo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Iranski zunanji minister gre na turnejo

Natančne okvire nadaljnjega sodelovanja v okviru sporazuma mora Teheran doreči tudi z ostalimi podpisnicami. Zarif, ki je v nedeljo izrazil upanje, da mu bo uspelo doseči "jasne prihodnje obrise" sporazuma, se bo danes o tem v Moskvi pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, v torek pa se bo v Bruslju med drugim sestal z zunanjimi ministri Nemčije, Velike Britanije in Francije.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v nedeljo sicer dejal, da želijo ZDA sodelovati z evropskimi državami pri pripravi novega dogovora na temo Irana. A obenem je svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton Evropo spomnil, da njihovim podjetjem grozijo sankcije, če bodo še naprej sodelovala z Iranom.

Velika pričakovanja do evropskih držav goji tudi Iran. Kot je v nedeljo sporočil iranski parlament, imajo te 60 dni časa, da zagotovijo "potrebna zagotovila za varovanje iranskih interesov in nadomestilo škode", ki jo je povzročil umik ZDA iz sporazuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.