»Napadalci so se pripeljali na dveh motorjih in se ustavili pred policijo, kjer so se razstrelili,« je za Reuters povedal Tito Karnavian, policijski načelnik v drugem največjem indonezijskem mestu. Iz posnetka, ki ga je predvajala indonezijska televizija, je videti motor, na katerem so moški, ženska in otrok, kako pripelje do avtomobilov na nadzorni točki in eksplodira v trenutku, ko se mu približajo policisti. Na posnetku je vidno, da je tik pred napadom z motorja padel otrok. Kot navajajo tuji mediji, gre za osemletno deklico, ki je napad preživela in je trenutno v bolnišnici.

Napad se je zgodil dan po napadih islamskih skrajnežev na cerkve v tem mestu, v katerih je bilo ubitih 14 ljudi. Tako kot v nedeljo je tudi danes napad izvedla ena družina.

Odgovornosti za današnji napad ni prevzel še nihče. Indonezijski predsednik Joko Widodo je danes dejal, da je niz samomorilskih napadov v drugem največjem indonezijskem mestu delo strahopetcev. Ob tem je obljubil dodatna prizadevanja za nov protiteroristični zakon za boj proti islamskim skrajnežem v državi.

Otroci v terorističnih napadih

Zadnja teroristična napada se od dosedanjih razlikujeta v tem, da so bili tokrat med napadalci tudi otroci. V nedeljskem napadu, ko so skrajneži napadli tri cerkve, pri čemer je bilo ubiti najmanj 14 ljudi, 40 pa ranjenih, so bili napadalci člani ene družine, vključno z dvema majhnima deklicama. Odgovornost za ta napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Kot navaja Reuters, se je v nedeljo prvič pripetilo, da so bili napadalci člani družine. »Teroriste, ki so člani družine, je precej težje izslediti,« pravi analitik Stanislaus Riyanta in pojasnjuje, da se »družine lažje izognejo komunikaciji prek kanalov, ki jim policija lahko sledi«. Policijski načelnik je še dejal, da gre za družino, ki je bila še do nedavnega v Siriji.