Cankarjevim dnevom se letos pridružujejo tudi v Celju, knežjem mestu, in to na pobudo Iva Svetine, predsednika Društva slovenskih pisateljev, ki je predlagal maratonsko branje poezije slovenskih pesnic in pesnikov.

»Pripravljenost kulturnih ustanov, šol, knjižnice, knjigarn, gledaliških skupin in posameznih ustvarjalcev, da se poklonijo vedno sodobnemu klasiku slovenske literature, je bila tolikšna, da bomo v Celju organizirali več kot 25 dogodkov: od literarnih pogovorov, branj in srečanj, do razstav in gledaliških predstav pa vse do atrakcij, kot je promenada kostumiranih likov Cankarjevih dramskih junakov in posebne škatle virtualne resničnosti, kjer se bodo obiskovalci prireditve lahko tudi pogovarjali z Ivanom Cankarjem,« pove Jože Volfand,prokurist podjetja Fit media, ki je tudi pobudnik za podelitev vsakoletne Veronikine nagrade.

Cankar vabi na skodelico kave

Cankarjeve dneve v Celju označujejo pod skupnim sloganom Ivan Cankar vabi na skodelico kave. Prejšnji teden so pripravili literarno-glasbeni recital z naslovom Narod si bo pisal sodbo sam, v katerem so sodelovali znani literati in literatke, gledališke in glasbene skupine, recitatorji in solisti, Cankar pa se je po mestu sprehajal na hoduljah. Ob tem so v središču mesta ob cvetličnem aranžmaju postavili tudi konstrukcijo skodelice kave in razdelili pet tisoč knjižnih kazal s Cankarjevimi citati. »Tak dogodek se mi zdi nekaj enkratnega, moralo bi jih biti več. Sama sem vesela, da sem lahko spet kupila njegovo knjigo Hlapci, ki sem jo že pred leti nekam založila,« je povedala Maja Božič, ki je skupaj s številnimi obiskovalci mesta uživala v pestrem dogajanju in performansih.

Urbana knjižna omara, skrita v zidu

S postavitvijo zidu oziroma urbane lesene omare pod naslovom Sto klafter debelega, sto klafter visokega pa so se praznovanju letošnje stote obletnice Cankarjeve smrti odločili pridružiti tudi dijaki celjske srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja. Na Savinjskem nabrežju so že aprila postavili urbano knjižno omaro, skrito v zidu, katere avtorica je Tanja Barle, arhitektka in učiteljica na omenjeni šoli, kjer v programu gradbeni tehnik že drugo šolsko leto izvajajo module oblikovanja in se lotevajo številnih nalog, ki spodbujajo ustvarjalnost dijakov.

V atraktivno knjižno omaro so dijaki namestili zbrana Cankarjeva dela in stole, ki jih lahko sprehajalci po želji vzamejo iz omare in na njih posedijo. Ob tem pa prebirajo Cankarjeva dela, razmišljajo, spremljajo dogajanje na drugi strani zidu, uživajo v naravi in pogledu na najlepše vedute mesta. Branje in listanje knjig na prostem pod krošnjami dreves tako postane nova urbana kultura, ki povezuje in izobražuje.