Družba Velika planina je po desetletjih izgub lani znova zabeležila pozitivni poslovni rezultat. »Leto prej smo prvič izplavali iz rdečih številk in zabeležili skromen dobiček, ki nam ga je uspelo letos zvišati že na več kot 240.000 evrov čistega dobička. Skupno smo lani dosegli več kot 1.300.000 evrov poslovnih prihodkov, kar je okoli 300.000 evrov več kot leto prej, kar pomeni 32-odstotno rast prihodkov. Poleg tega smo lani zabeležili tudi rekorden obisk Velike planine, ki je čedalje bolj prepoznavna turistična točka v Sloveniji in tujini,« ne skriva zadovoljstva direktor družbe Leon Keder.

Sodeč po rekordnem prvomajskem obisku, ki je presegel število 10.000 obiskovalcev, se v družbi že spogledujejo z mislijo, da bi lahko letošnji obisk zvišali še za deset odstotkov. »A bomo zadovoljni tudi s ponovitvijo lanskih rezultatov,« načrte nekoliko omili Keder. Kot pravi, bodo tudi letos ves lanski dobiček vložili v razvoj podjetja. Lani so med drugim prenovili kamp Alpe, dogradili sanitarne prostore, uredili okolico spodnje postaje nihalke, posodobili sistem prodaje vozovnic, prenovili gostišče Zeleni rob in izvedli številna druga investicijska dela, ki dvigujejo kakovost storitev in ponudbe.

Objekt ob spodnji postaji

»Letos načrtujemo gradnjo novega upravno-administrativnega objekta, v katerem bodo prostori, ki so potrebni za nemoteno delovanje žičnic ter gostinstva in turizma na Veliki planini,« pravi Keder. Gradbeno dovoljenje pričakujejo še pred poletno sezono, dokumentacijo zanj pravkar končujejo. Občina Kamnik jim bo za novi objekt ob vznožju nihalke, ki je lani pogorel, primaknila dobrih 120.000 evrov. Posodobiti nameravajo tudi druge gostinske objekte, tudi kuhinjo in okolico gostišča Zeleni rob.

Veliko planino obišče več kot 200.000 obiskovalcev na leto. Poleti turiste privabljajo tudi pastirji, ki se preselijo v idilične pastirske koče največjega, najstarejšega in najbolj prepoznavnega pastirskega naselja v Evropi, pozimi pa pravljična podoba zasnežene planine. Porast obiskovalcev beležijo tudi v spomladanskih mesecih, ko žafrani planino obarvajo vijolično.

Upravljajo tudi kamp Alpe

Poleg žičniških naprav ter treh gostinskih obratov družba upravlja tudi prenovljeni kamp Alpe pod Veliko planino na spodnji postaji nihalke, ki so ga v minulih dveh letih temeljito prenovili. Dogradili so sanitarne prostore, zasadili drevesa za razdelitev parcel za avtodome ter prenovili vseh pet alpskih glamping hišic v kampu. Lani je bil kamp odprt od 1. maja do 31. septembra in je gostil več kot 2000 gostov, kar se od odprtja kampa Alpe še ni zgodilo.

Poleg tradicionalnih dogodkov, kot sta praznik Marije Snežne ter tekmovanje harmonikarjev, so lani v družbi goste privabljali tudi z otroškimi delavnicami pred Preskarjevim muzejem, z delavnicami prikaza izdelovanja trniča ter sobotnimi vodenimi ogledi za individualne goste.

Med tujimi obiskovalci že nekaj let prednjačijo Francozi, sledijo gostje iz držav Beneluksa, Izraelci, Srbi, pravzaprav gostje prihajajo z vsega sveta. Med domačimi obiskovalci pa je vse več družin, ki jim ponujajo tudi ugodno družinsko vozovnico, ki stane dva odrasla in do štiri otroke 35 evrov.

To poletje bo obiskovalce pozdravila tudi nova maskota planine, kravica, ki ji ime pomagajo izbirati obiskovalci. »Predlogov je zelo veliko, v najožjem izboru pa sta imeni Vel'ka in Cika,« je povedal direktor Keder.