Nogometaši Maribora so po zmagi v Krškem tri kroge pred koncem prvenstva prevzeli vodstvo v prvi slovenski ligi, Olimpija pa je v Stožicah po remiju brez golov doživela novo razočaranje proti neambicioznemu Ankaranu. Ljubljančanom prvenstvo hitro polzi iz rok, saj so imeli spomladi že deset točk prednosti pred Mariborom, a so vse zapravili. V soboto zvečer se v razprodanem Ljudskem vrtu obeta morda že odločilen zadnji derbi v sezoni.

Alves zajokal, Ilić odšel na zagovor

Olimpija je v zaključku sezone izgubila tekmovalni naboj, saj na igrišču ni opaziti, da se moštvo bojuje za naslov prvaka. Ljubljančani so na zadnjih devetih tekmah zbrali šest remijev, igra pa je postala tako predvidljiva, da Olimpija ne zmore premagati niti moštev z dna lestvice. Za tujsko legijo iz Stožic je pritisk v tekmi za dvojno krono očitno prevelik, zato so igralci vse bolj nervozni in nesamozavestni.

Olimpija je proti Ankaranu jalovo napadala, saj ji je pred kazenskim prostorom zmanjkalo pravih idej za zaključni udarec. Ljubljančani so tekmo vzeli tako ležerno, da so bili gostje bliže vodstvu, a je strel Gerca v drugem polčasu ustavila vratnica. Olimpija je več živahnosti pokazala šele ob koncu tekme, a so prav vsi streli končali v naročju vratarja Bužana, ki je zaslovel v sodnikovem podaljšku z ubranjeno enajstmetrovko. Sodnik Perić si je pred tem izmislil prekršek nad Uremovićem, Olimpija pa je po domači tekmi z Gorico zapravila že drugo najstrožjo kazen zapored. Trener Bišćan je za izvajalca enajstmetrovke tokrat določil Alvesa, ki je bil po zgrešenem strelu tako razočaran, da si je z dresom brisal solze žalosti.

Obiskovalci na tribunah so Olimpijo izžvižgali za nov spodrsljaj, kapetan Ilić pa je moral na zagovor k navijaški skupini Green Dragons, ki bo moštvo pred sobotnim derbijem v Mariboru obiskala na četrtkovem treningu. »Ankaran je z malo sreče in veliko borbenosti dobil točko, mi pa smo znova zelo razočarani in žalostni. Če zgrešimo enajstmetrovke in izrazite priložnosti iz igre, ne moremo govoriti samo o pomanjkanju sreče. Na takšnih tekmah se odloča, ali ima moštvo zmagovalni značaj ali ne. Zdaj bomo za naslov prvaka morali dobiti vse tri tekme do konca. Moramo se pobrati in premagati nezanesljivost, frustracije in pritisk. Tekma z Mariborom bo pokazala, ali smo sposobni obrniti trend slabih rezultatov,« pravi Igor Bišćan, ki se mu je v zadnjih tednih že večkrat zatresel stolček. Predsednik kluba Milan Mandarić ima pred tekmo sezone v Ljudskem vrtu ravno v teh dneh zadnjo priložnost za šok terapijo z zamenjavo na trenerski klopi.

Nogometaše Ankarana je zaradi kazni trenerja Vlada Badžima tokrat vodil pomočnik Alfred Jermaniš, ki je bil tako vživet v tekmo, da se je v drugem polčasu kar ulegel pred klopjo, ko je protestiral pri stranskem sodniku. »Proti Olimpiji smo v kazenski prostor postavili tri avtobuse, saj drugače ni šlo. Igralci so bili motivirani, ker je bilo na tribuni vsaj deset agentov,« je dejal Alfred Jermaniš in pojasnil, da je njegovo moštvo drugi polčas začelo samo z desetim igralci, ker se je Vodeb predolgo časa zadržal na stranišču.

Dervišević vedel vnaprej

Dolgo Mariboru ni šlo. Tako dolgo so vijoličasti v Krškem trpeli za zadetek, ko je Marko Zalokar ukrotil prav vsak strel, da je Darko Milanič zaigral že z vsemi štirimi napadalci. Pa še Martin Kramarič je čakal na vstop. Znova na glavo, spet vsi naprej – kot v Domžalah. Remi bi sicer na papirju zadoščal, ampak Maribor je hlepel za več. Za zmago, za derbi, za naslov.

Bliskalo, grmelo in lilo je. Deset minut do konca, prosti strel. K žogi je pristopil tisti, ki ima, kot je še v petek ocenil Marko Šuler, evropsko levico. Nastavil, pomeril, zadel. »Vedel sem, seveda sem vedel, da bom zadel. Soigralcem sem pred strelom dejal, naj se kar začnejo objemati in gredo proti sredini igrišča,« se je smejalo Amirju Derviševiću. Kaj se mu ne bi. Gol povratnika za pomembnejši gol sezone: »Tako ali drugače sem v središču pozornosti.«

Pa niti Dervišević ni zadoščal. Nevihta je za razplet še bolj pritisnila, Maribor pa tudi. Moral je, Krško je borbeno dalo vedeti, kaj vse bo očitno treba za naslov prvaka v letošnji sezoni. Luka Zahović je po hitri kombinaciji Martina Kramariča in Marcosa Tavaresa nato zagotovil zmago, Josip Balić pa vsaj z golom tik pred koncem na(d)gradil trud Krčanov.

Na Gubcu se rotacija Darku Milaniču sicer ni najbolje izšla. Še pred polčasom je moral ukrepati. »Šli smo v romb, kar mi je bilo bistveno bolj všeč,« je priznal. Maribor je odvisen po bokih, svežine in hitrosti – tega z Blažem Vrhovcem in Daretom Vršičem ob krizi forme Mitje Vilerja in Martina Milca ni imel. Obrestovalo se je torej, da na treningih po novem vadijo tudi proste strele – čez plastične može. Ne več brez živega zidu. »Glede na to, kako igra, si je ta zadetek absolutno zaslužil,« je Milanič pohvalil Derviševića.

»Maribor je zasluženo zmagal, zadeli so enkrat več od nas. Pričakovati je bilo, da bomo padli, začeli smo z dvema mladincema, tudi deveta tekma v sedemindvajsetih dneh se je poznala, ampak tako se bori za klub. Škoda, da nismo zdržali še zadnjih deset minut,« je poraz hrabro pospremil Alen Šćulac, trener Krškega.

Danes zadnja tekma 33. kroga

V senci vroče tekme za naslov prvaka so Domžale po zadetkih Alvirja in Hebaja slavile v Kidričevem, Rudar pa je osvojil tri točke na gostovanju v Celju. Zadnja tekma 33. kroga bo danes ob 18. uri v Novi Gorici, kjer bo gostoval zadnjeuvrščeni Triglav.

Olimpija : Ankaran