Bombni napadi so se zgodili okrog 7.30 po lokalnem času. Posnetki s prizorišč prikazujejo razbitine pred poslopji cerkva. Tarče napadov so bile katoliška cerkev svete Marije, binkoštna cerkev in protestantska cerkev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odgovornost za napade je prek svojega propagandnega medija Amak prevzela Islamska država (IS), pri čemer gre po pisanju francoske tiskovne agencije AFP za prvi prevzem odgovornosti za napad s strani IS v Jugovzhodni Aziji.

Po mnenju indonezijske obveščevalne službe za napadi stoji islamistična skupina Džama Anšarut Daula, ki podpira IS in so jo v preteklih letih v Indoneziji že povezovali z več napadi. Kot je pojasnil prvi mož policije v državi Tito Karnavian, je same napade izvedlo šest članov ene družine - oče, mati, 9 in 12 let stari hčerki ter sinova, stara 16 in 18 let.

Mati je skupaj s hčerkama v nikabu in z bombami pritrjenimi okoli pasu vstopila v poslopje ene od cerkva, kjer so se razstrelile. Oče je z avtomobilom, napolnjenim z eksplozivom zapeljal v binkoštno cerkev, medtem ko sta sinova eksploziv na sebi sprožila v cerkvi svete Marije.