Dogovor o programskih izhodiščih so po poročanju APA potrdili predstavniki obeh strank. Pogajanja o končni koalicijski pogodbi pa se nadaljujejo. A skupen program je že velik napredek v teh pogovorih. »Pogajanja o koalicijski pogodbi se nadaljujejo. Naš cilj je doseči najboljši rezultat za Italijane,« je sporočil vodja gibanja Luigi Di Maio, ki se sicer tako kot vodja Lige Matteo Salvini poteguje za položaj predsednika vlade.

Vprašanje, kdo bo vodil prihodnjo vlado, bi se sicer na koncu lahko izkazalo za glavno prepreko na poti do nove vlade. Glede na namige vodilnih predstavnikov obeh strank bi morda premierski položaj lahko prevzel tudi nekdo tretji.

Pri vladnem programu sta obe stranki precej bližje

Program ima po poročanju APA 19 točk, od boja proti korupciji in konfliktu interesov, do zmanjševanja davčnih bremen. Prizadevali si bodo tudi za odpravo administrativnih ovir oz. za poenostavitve birokratskih postopkov, za »bolj državljanom prijazno« državno blagajno in za pospešek v digitalizaciji javne uprave. Prav tako nameravata Di Maio in Salvini odpraviti nepriljubljeno pokojninsko reformo, ki jo je leta 2012 uvedla vlada Maria Montija in ki je po mnenju obeh vodilnih politikov preveč obremenjujoča za italijanske delavce.

Tako naj bi v prvi vrsti predvsem znižali starost za upokojitev iz 67 na 65 let. A to bi državno blagajno obremenilo za 20 milijard evrov letno. Kako nameravajo to nadomestiti, ni jasno. Predstavniki obeh strank naj bi sicer pogajanja zaključili do nedelje, saj naj bi končni dogovor do ponedeljka predstavili predsedniku republike Sergiu Mattarelli. Če na koncu vendarle ne bosta uspeli sestaviti vlade, bi to skoraj zagotovo pomenilo nove predčasne volitve.