Zidanšek je v nagovoru spomnil na začetke stranke, ki je zaživela pred tremi desetletji. Takrat so ustanovili »prvo slovensko demokratično stranko po drugi svetovni vojni« in s tem začeli s slovensko demokratizacijo. Prvi predsednik Slovenske kmečke zveze je bil Ivan Oman, ki je pred dnevi ustanovitev zveze označil za izjemen zgodovinski dogodek.

Za 2022 si obetajo vodenje vlade

»Glas za tiste, ki nimajo programa, ali pa ne znajo vložiti list, je stran vržen glas. Glas za SLS pa je dobro naložen glas,« pa je v predvolilnem duhu danes dejal Zidanšek in zbrane pozval, naj na volišča povabijo tudi znance in prijatelje. Po njegovih besedah je SLS notranje zelo močna stranka, ki si obeta, bo leta 2022 prevzela vodenje vlade.

S SLS v parlamentarnih vrstah bo Slovenija dobila odločnega zagovornika slovenske identitete, enakomernega razvoja Slovenije in podeželja ter boljših pogojev za slovenskega kmeta, obrtnika in podjetnika. Predvsem pa je v luči migracijskega izziva SLS po Zidanškovih navedbah ključna za ohranjanje slovenskih in evropskih vrednot.

Evropski poslanec Franc Bogovič, ki na listi SLS kandidira v Krškem, je v nagovoru ocenil, da smo Slovenci Evropi že pokazali, da znamo živeti v njej in imamo vrednote, za katere se zavzemamo tudi v Evropskem parlamentu. Kot je še dejal Bogovič, ki bo v primeru izvolitve v državni zbor Bruselj predčasno zapustil, želimo živeti v varni državi, ki se bo razvijala enakomerno, in biti dobri gospodarji na svojih tleh.

Omana ni bilo

Na današnjem taboru sta čestitke ob jubileju in podporo na volitvah članom SLS prenesla tudi nizozemska in hrvaška evropska poslanca Lambert van Nistelrooij in Marijana Petir.

Omana, ki se zaradi zdravstvenih razlogov tabora ni udeležil, pa so pred dnevi obiskali vidnejši člani SLS in mu čestitali ob jubileju, so sporočili iz stranke.

V SLS so sicer poudarili, da so na njihovi kandidatni listi posamezniki različnih izobrazbenih in poklicnih profilov, med njimi so tudi štirje župani in sedem podžupanov. Zastopanost žensk na listi je 43-odstotna, po starosti pa prevladujejo kandidati, stari med 40 in 60 let, najmlajši šteje 19 let. Na listi SLS kandidira tudi pet kandidatov nedavno pridružene Zveza za Primorsko.