Na skupni novinarski konferenci z južnokorejsko kolegico Kang Kyung Wha v Washingtonu je Pompeo ocenil, da sta imela s Kimom »dobre pogovore glede zgodovine obeh narodov in izzivov, ki so med nami«.

»Govorila sva o dejstvu, da so ZDA imele v zgodovini nasprotnike, ki so zdaj naši tesni partnerji, in naše upanje je, da bi enako dosegli tudi s Severno Korejo,« je dejal Pompeo.

Če bi Severna Koreja sprejela »pogumne ukrepe za hitro denuklearizacijo«, potem so ZDA pripravljene pomagati Severni Koreji, da bi dosegla podobno blaginjo kot Južna Koreja, je še dejal Pompeo.

Kangova je pri tem izrazil pričakovanje po »vodotesni koordinaciji« med Seulom in Washingtonom, da bi dosegli skupne cilje. Izpustitev treh ameriških državljanov iz Severne Koreje ta teden je že bil obetajoč signal, je ocenila.

Poudarila je, da bodo ameriški vojaki do nadaljnjega ostali v Južni Koreji, kar sicer jezi Severno Korejo. »To je v prvi vrsti zadeva zavezništva med Južno Korejo in ZDA,« je poudarila južnokorejska zunanja ministrica. Dodala je še, da bodo tudi sankcije ostale v veljavi, »dokler ne bomo videli jasnih dejanj Severne Koreje glede jedrske razorožitve«.