»Na igriščih je otrok vse manj, čedalje manj se gibajo, vse več časa pa presedijo pred računalnikom,« je dejal idejni vodja projekta Slovenija se igra Gregor Rožanc. V društvu Naturo, ki ga vodi, že štiri leta spodbujajo povezovanje otrok z naravo in igro. Razvijajo doživljajska igrišča, kjer se otroci lahko družijo, se igrajo in ustvarjajo. Tokrat so se odločili, da na tak igralni dan povabijo čim več ljudi.

Proste igre pomembne za razvoj otroka

Proste igre z vrstniki, kjer pravila niso točno določena, imajo pomembno mesto v razvoju otroka, je poudarila psihiatrinja iz centra za otroško in mladostniško psihiatrijo Julija Kržišnik. V prostih igrah otroci sami dogovorijo pravila in med seboj določijo svoje vloge, je spomnila.

Zaradi sposobnosti, ki jih razvijejo v takšnih igrah, bodo po njenih besedah kasneje v življenju lažje prevzemali socialne naloge. »Znanost je potrdila, kar lahko opazimo tudi v vsakdanjem življenju: igre, kjer je treba vzpostaviti tesnejše stike z drugimi sodelujočimi, so bolj koristne kot tiste, kjer vzpostavljanje stikov s sočlovekom ni potrebno,« je opozorila.

Druženje s sosedi

Povabimo ljudi iz svoje okolice iz stanovanj in hiš, zakričimo, naj prinesejo žoge, loparje, kolebnice, žare, hrano in vse druge možne rekvizite, so predlagali organizatorji. Odrasli bodo otrokom predstavili igre svojega otroštva, se skupaj z njimi igrali ali pa le navijali zanje v igri med dvema ognjema. Skakali bodo gumitvist, ne bodo pa pozabili niti na frnikule, frizbije in balinčke. »Po celi ulici mora zadišati po pečenju na žaru,« so dodali.

Zbrali se bodo denimo na otroških in šolskih igriščih, ulicah in zelenicah med stanovanjskimi bloki, na travnikih in na plaži Valdoltra. Za podrobnejše informacije vabijo k ogledu spletne strani slovenijaseigra.si.