Po njenih besedah so že dogovorjeni za sodelovanje z nekaterimi zdravniki, doslej so iskali zlasti kirurge, zdaj bodo še kardiologe. Medvedova je dejala, da s temi strokovnjaki formalno še niso podpisali pogodb, zato njihovih imen ni želela razkriti.

Dodala je, da bodo v novem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni združeni vsi strokovnjaki, ki so do zdaj v programu otroške srčne kirurgije delovali ločeno po oddelkih in klinikah, tudi posledica tega pa so bili slabši medsebojni odnosi. »Vztrajno in trdoživo iščemo in se pogovarjamo z različnimi centri, katerih kirurgi bodo v inštitutu stalno izvajali posege in učili naše strokovnjake,« je dejala.

V vmesnem času bodo za otroke, ki imajo bolezni srca, poskrbeli v UKC ob sodelovanju s praško bolnišnico Motol. Slovenski otroci s srčno napako, ki so bili v preteklosti operirani pri izraelskem kirurgu Davidu Mishalyju, bodo ob soglasju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana lahko ponovno obravnavani pri tem zdravniku, če bodo starši tako želeli, so potrdili v UKC. To pomeni, da bo zdravljenje lahko ponovno krila zdravstvena blagajna.