Če gre soditi po prvih dveh polfinalnih tekmah, potem obstajajo lepe možnosti, da bosta danes že znana finalista. Košarkarji Olimpije in Primorske so bili namreč proti Rogaški in Krki izjemno suvereni, a jih tokrat čakajo drugačni pogoji, saj odhajajo na gostovanje. V tem pogledu bo težje Ljubljančanom, saj Rogaška Slatina velja za najbolj vroč parket v slovenskem državnem prvenstvu, medtem ko v Novem mestu v zadnjih sezonah navijači niso več tako vročekrvni in množični, kot so bili v času uspehov pod vodstvom trenerja Aleksandra Džikića.

Ne glede na zgoraj napisano pa se zdi, da lažja naloga, vsaj na papirju, čaka Olimpijo. Zmaji so v zadnjem obdobju v izjemni formi in kar prekipevajo od samozavesti, kar se je pokazalo tudi v sredo, ko so prišli do osme zaporedne zmage. Košarkarji trenerja Zorana Martića so močno prevladovali v skoku, v obrambi pa z agresivnim pristopom Slatinčane spravljali v obup. Strateg Rogaške Damjan Novaković je po obračunu v Stožicah deloval, kot da se je že vdal v usodo.

»Videli ste, da Holcomb niti približno ni pravi, še manj Đuranović. Tudi Drobnjak bo čutil posledice udarca v koleno. A ne glede na to imamo še vedno sedem zdravih igralcev. Od tega je pet branilcev, a bomo kljub temu poskušali pripraviti presenečenje za nasprotnika,« je povedal Damjan Novaković, ki je v zadnji četrtini prvega obračuna na klopi držal Nikolića in Davisa, da bi bila čim bolj sveža za današnji obračun.

Zoranu Martiću na drugi strani podobnega ni bilo treba početi, saj ima v rotaciji deset kakovostnih igralcev, s katerimi drži visok ritem vseh 40 minut igre. Po potrebi pa lahko s klopi svoj doprinos prispevata tudi Radulović in Tratnik. »Celotno prvenstvo gojimo pristop, da nismo odvisni le od enega posameznika, temveč da funkcioniramo kot moštvo. To se je izkazalo kot zadetek v polno in tako bomo nadaljevali. V Rogaški Slatini bo pritisk navijačev in nasprotnika gotovo večji, a je hkrati tudi res, da smo mi v psihološki prednosti,« razmišlja Zoran Martić.

Veliko dela je pred drugim obračunom čakalo trenerja Krke Simona Petrova. Novomeščanom grozi, da bodo še četrto leto zapored ostali brez uvrstitve v veliki finale, kar bi bilo po letošnjem ekspresnem povratku v ligo ABA gotovo veliko razočaranje. Dolenjsko moštvo je z izjemo uvodnih minut v Kopru delovalo nebogljeno, ob tem pa je Petrov pogrešal tudi kakšnega razpoloženega posameznika.

»Na prvem obračunu smo bili premalo čvrsti in odločni v igri, na trenutke tudi povsem nezbrani. Morali bomo popraviti veliko stvari in prikazati precej boljšo igro, če želimo slaviti na naslednji tekmi,« pravi Simon Petrov. Primorska želi polfinalno serijo zaključiti ekspresno, kot prednost pa navaja sproščenost po sredini zmagi. »Zagotovo bo druga tekma za nas nekoliko lažja. Lahko bomo bolj sproščeni, a želimo hkrati izkoristiti že prvo zaključno žogo, saj bi imeli v primeru zmage pred začetkom finala malenkost daljši počitek,« razmišlja branilec Primorske Tadej Ferme.