Študenti so začeli svoje mostove graditi v sredo, danes pa so na zaključni slovesnosti preverili njihovo vzdržljivost. Obteževali so jih tako dolgo, dokler se niso porušili.

Najdlje je zdržala špagetna konstrukcija, ki jo je izdelala ekipa iz Romunije, ki so jo sestavljali Nagy Örs, Botorok Beata in Berde Ancrea. Most z razponom 100 centimetrov in lastno težo 1400 gramov je zdržal 112,04 kilograma obremenitve. Drugo mesto je dosegla še ena ekipa iz Romunije, katere most je prenesel nekaj več kot 102 kilograma obremenitve. Tretjo mesto pa je z 69,5 kilograma obremenitve zasedel most ekipe študentov iz fakultete gostiteljice, ki so jo sestavljali Mitja Madjar, Urška Červan in Gašper Vogrin.

Na tekmovanju se je pomerilo 24 ekip

Kot so danes sporočili organizatorji, se je na tekmovanju pomerilo skupno 24 ekip iz univerz in srednjih šol iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, BiH, Romunije, Nemčije in Estonije. Prav tako je mostove gradilo sedem ekip iz osnovnih šol, ki so se pomerile na ločenem tekmovanju.

Tekmovanje Ali je kaj trden most?, ki je letos potekalo že devetič, prirejata študentski svet in Društvo študentov omenjene fakultete. Kot so poudarili, gre za tekmovanje, ki ne le povezuje študente iz Slovenije in tujine, temveč omogoča tudi povezovanje teoretično pridobljenega znanja s prakso. »Tovrstni projekti dokazujejo, da bodoči inženirji gradbeništva projektirajo in gradijo svetlejšo prihodnost - pa čeprav samo iz špagetov,« so izpostavili.

Pri gradnji mostov lahko študenti kot material uporabljajo le špagete in lepilo.