Ne pozabimo. Sovjetska zveza je imela celo pakt z nacisti in japonskimi fašisti. Ta je bil prekinjen šele na zahtevo zahodnih zaveznikov po končani vojni v Evropi, da se tako pomaga tudi napadeni Kitajski in konča vojna. Kitajci to pomnijo, tudi zato tekmujejo z ZDA, ne grozijo jim z vojaškimi posegi za izvoz svojega modela družbe. Tekmujejo z ZDA za prestiž v ekonomski moči, ki naj temelji na znanju, ne samo v premoči v orožju, kar počne Rusija in se po njej zgleduje Severna Koreja. Kitajska in njihovi partijski voditelji že desetletja pošiljajo sto tisoče svojih študentov na najbolj elitne univerze zahoda, v Anglijo, predvsem pa v ZDA, kjer se počutijo najbolj enakopravne.

Temeljno vprašanje je tudi, ali OZN v svojih navodilih priporoča članicam uporabo nasilnih revolucij in avtokracije kot metodo zamenjave oblasti oziroma vodenja države, da se državljanom zviša blagostanje. Prepričan sem, da ne. ZDA niso brez napak, a ZDA napake na primer v Iraku zaradi upoštevanja kasneje ugotovljenih nepravilnih informacij priznajo in obžalujejo. Ali to počne Rusija, ki je kot SZ držala za železno zaveso številne evropske narode in ima še vedno pretenzije za veličino nekdanjega imperija? Kdo vse je podpiral kamboškega Pol Pota, ki je brutalno zdesetkal svoj narod, kdo podpira kime v Severni Koreji, kdo je napadel Afganistan, kdo je oskrboval avtokratske režime po svetu predvsem z orožjem: Kubo, Angolo, Etiopijo, Sirijo itd.? Kdo je prodajal revolucionarnim režimom po svetu, v Afriki, predvsem orožje, ne pa hrane in znanja za dosego blagostanja? SZ in tudi SFRJ. Kje in kdo pozna najbolj razvpit ruski proizvod, puško kalašnikovko?

Ali so res edino ZDA odgovorne za uničenje primerov tisočletne zgodovine, kulture? Mar so ZDA res barbarska družba in država? Zakaj so potem ravno ZDA skoraj prava meka za študente iz nerazvitega sveta in celo z vzhoda in iz avtokratskih režimov? Pravite: »Priseganje na eno samo 'pravo' demokracijo vodi v zaničevanje vseh drugih poti in spominja na čase, ko so v slepem sledilstvu eni sami ideologiji trpeli in umirali milijoni.« Kateri režimi pa so in še temeljijo na zaničevanju in zatiranju »drugih poti« in slepem diktiranem sledilstvu eni sami ideologiji, kot pišete? Avtokratski in vsi »izmi«. Mar ni ravno demokracija tista, ki najbolj preprečuje zaničevanje vseh drugih poti/različnosti? Pogoj, da je to »demokracija«, pa je, da je zagotovljena svoboda do različnosti in svoboda javne besede. Kje je tega več, v Rusiji ali ZDA? Menim, da v ZDA.

Rusija ni moj vzor, a s tem je ne podcenjujem in ne zaničujem prispevkov ruskih velikanov, kot navajate: »Dostojevski, Puškin, Lermontov, Tolstoj, Mendelejev so imena, ki jih nihče ne more prezreti.« Mogoče jih prezrejo ravno Rusi sami? Nikoli še nisem zasledil, da bi Rusija visoko kotirala na lestvici najsrečnejših držav. ZDA so vedno visoko uvrščene. Letos je najsrečnejša Finska, soseda Rusije? Kdaj bo Finska vzor Rusiji?

Franc Mihič, Ribnica