Osrednja ljubljanska avtobusna postaja je v središču mesta stisnjena med stavbo glavne železniške postaje in precej prometni Trg Osvobodilne fronte. Zaradi prostorske stiske med peroni ni urejenih ustreznih prostorov, kjer bi potniki lahko (po)čakali avtobus, v stavbi z blagajnami pa je na voljo zgolj nekaj sedežev. Zato se številni potniki med čakanjem na avtobus znajdejo po svoje: v hladnem in deževnem vremenu se drenjajo v preddverju osrednje stavbe sosednje železniške postaje, medtem ko poleti predvsem mlajši posedajo kar na pločniku.

Zaščita pred soncem in dežjem

Celostna ureditev nove avtobusne postaje je sicer predvidena v sklopu projekta Emonika. A ker se gradnja potniškega centra z novo železniško in avtobusno postajo, ki bi moral biti po prvih optimističnih napovedih končan že konec leta 2009, vztrajno odmika, so se na Avtobusni postaji (AP) Ljubljana zdaj odločili, da bodo čakanje potnikom skušali narediti bolj prijetno. »Upravljalec se je odločil, da za dobro javnega potniškega prometa sam in v skladu s finančnimi zmožnostmi ter prostorskimi omejitvami prostora vsaj delno omili določene neprijetne izzive, s katerimi se potniki na avtobusni postaji soočajo,« je v imenu podjetja AP Ljubljana pojasnil Matija Jeras.

Potniki bodo tako že kmalu namesto v dežju ali na žgočem soncu na avtobuse čakali tudi pod posebnimi tipskimi nadstrešnicami s sedišči. Delavci so namreč v teh dneh že začeli urejati nadstrešnice, ki vsaj na prvi pogled nekoliko spominjajo na postajališča avtobusov mestnega potniškega prometa. Ogrodja nadstrešnic za zdaj stojijo ob glavnem vhodu v avtobusno postajo in pred gradbeno ograjo ob železniški postaji. »Prenova bo dokončana v naslednjih dneh. Dodatni pokriti prostori, ki bodo ob najbolj obremenjenih peronih, bodo zagotavljali zaščito pred soncem in dežjem ter možnost počitka,« so sporočili iz AP Ljubljana.

Digitalni prikazovalniki

Z ureditvijo novih nadstrešnic pa delavci še ne bodo končali urejanja postaje. V čakalnici postaje so že namestili digitalne prikazovalnike voznega reda, v prihodnjih tednih pa jih bodo namestili še na zunanji strani čakalnice, in sicer ob glavnih prehodih za pešce, da bodo informacije o prihodih in odhodih avtobusov rednih prog vidne tudi čakajočim potnikom pod novimi nadstrešnicami.