Mestne oblasti v španski prestolnici bodo z novimi pravili skušale obračunati z množičnim turizmom, ki lokalne prebivalce z vse višjimi cenami najemnin odriva na obrobje mest. Vladajoča levo usmerjena koalicija pod vodstvom Manuele Carmen je predstavila načrt, po katerem bodo v Madridu skušali ustaviti trenutni trend oddaje stanovanj turistom. Zasebniki bodo tako stanovanja turistom lahko oddajali največ 90 dni na leto. Za različna območja mesta bodo veljala različna pravila, najstrožja bodo uvedli v strogem centru.

V načrtu imajo tudi prepoved preobrazbe celotnih stanovanjskih stavb v namestitve za turiste, razen v primeru, ko imajo licenco za hotel, izdajo teh pa bodo zamrznili za vsaj eno leto, poroča portal The Local. Turistična stanovanja v osrednji coni bodo morala imeti posebne vhode za turiste, ločene od tistih za stanovalce v stavbi, s čimer bodo že v osnovi izločili večino od stanovanj v aktualni turistični ponudbi.

Madrid je zgolj eno od mest, ki se trudi z novimi odredbami ubraniti vse večjega navala turistov, zaradi katerih imajo vse več težav tudi v drugih evropskih velemestih. Nova pravila o preobrazbi zasebnih stanovanj v turistična so ta teden predstavili v Valencii, v Palmi na Majorki pa so že prepovedali oddajanje stanovanj brez licence. S podobnimi težavami se borijo tudi v Barceloni.

Lokalni prebivalci niso navdušeni nad turisti, ki se v njihove okoliše in stavbe zgrinjajo prek portalov kot sta Airbnb ali HomeAway. Zaradi njih so namreč najemnine zlasti v osrčju mest vse višje, motijo jih tudi neotesani turisti ter nemir, ki ga ustvarjajo.

Airbnb pa posega tudi v življenjski prostor Ljubljančanov, stari del mestnega jedra pa je po mnenju mnogih domačinov postal vse bolj prilagojen turistom.