Potem ko je v sredo španska vlada blokirala vnovično izvolitev odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta, je ta za položaj predsednika katalonske vlade predlagal 55-letnega poslanca Joaquima Torro i Plaja, bolj znanega pod imenom Quim Torra, preden bi 22. maja prišlo do samodejne razpustitve parlamenta in sklica novih volitev. Torra doslej ni bil sodno obravnavan oziroma preganjan zaradi razglasitve neodvisnosti, kot sta Jordi Sanchez in Jordi Turull, ki sta se omenjala za ta položaj.

»Naša skupina predlaga tovariša poslanca Quima Torro za položaj predsednika generalitata (katalonske vlade),« je v četrtek zvečer iz Nemčije sporočil Puigdemont. V videoposnetku, objavljenem na youtubu, je katalonski voditelj poleg tega opomnil na časovno stisko v zvezi z izvolitvijo in opozoril, da je treba takoj sestaviti novo vlado. Dejal je tudi, da bo ta izvolitev začasna, rekoč: »Naj nihče ne dvomi, da se začenja začasno obdobje zaradi pogojev, ki jih izsiljuje (španska) država. Zaradi političnih zapornikov in tistih v izgnanstvu ter stalne grožnje z uporabo 155. člena ustave za zdaj ni mogoče govoriti o definitivnem obdobju.« Torru se je zahvalil, ker je sprejel ponudbo, in pristavil, da je ena prvih nalog nove vlade popraviti škodo in posledice zaradi intervencije španske vlade v Kataloniji. Po njegovih besedah je naloga nove vlade, da »obnovi politične ukrepe, politične kadre in investicije, ki so bili krivično ukinjeni ali blokirani. Vsemu svetu je jasno, da gre za netolerantnost (španske) države in pomanjkanje spoštovanja odločitve katalonskih državljanov.«

Glasovanje že danes, razplet v ponedeljek?

Torra, ki je pravnik, pisatelj in založnik, je bil lani izvoljen v katalonski parlament kot neodvisni poslanec, čeprav deluje v okviru poslanske skupine Puigdemontove stranke Skupaj za Katalonijo (JxCat). Označujejo ga za predstavnika trde separatistične opcije, sam pa pravi, da je »čustveno privržen neodvisnosti«. Kratek čas je predsedoval nevladni organizaciji Omnium Cultural za promocijo katalonskega jezika in kulture. Ker doslej še ni zasedel nobenega pomembnega političnega položaja, so ga danes v španskih medijih predstavljali kot političnega novinca. Katalonska opozicija v njem vidi ksenofobičnega in sektaškega politika, po mnenju njegovih privržencev pa gre za zelo izobraženega in prefinjenega človeka.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent naj bi že danes začel posvete, da bi lahko za danes sklical plenarno sejo. Po predvidevanjih Torra v prvem krogu glasovanja ne bo izvoljen, ker se bo stranka CUP – ena od treh nacionalističnih strank, ki skupaj z JxCat in Republikansko levico predstavlja absolutno večino v parlamentu – vzdržala. Lahko pa bo izvoljen v drugem krogu glasovanja z navadno večino, to se bo predvidoma zgodilo v ponedeljek.