Čeprav urejanje kopalnice, še posebno tiste, ki spominja na prestižni velneški center, zahteva razmeroma veliko časa in tudi vlaganja, predstavlja dolgoročno naložbo. Pomembno je, da se v hitrem tempu sodobnega časa v njej sprostimo in uživamo z vsemi čutili, poleg tega pa sodobno opremljen kopalniški prostor povečuje vrednost vašega doma.

Pameten izkoristek prostora in dizajn

Sodobni trendi poudarjajo razdelitev kopalnice na več delov, zato vsaj v velikih prostorih pogosto vidimo posamezne ločene kotičke, denimo prostostoječo kopalno kad, straniščno školjko, skrito za zidkom, mizico za ličenje ali udoben fotelj za počitek. Če gre za majhno kopalnico, ki je pogosta v starejših stanovanjskih blokih, pa je pomembno, da prostor čim pametneje izkoristimo. Namesto klasične kadi vanjo umestimo sodobno pršno kabino s kadico ali brez nje, ki jo od prostora loči steklena stena, za shranjevanje pa poskrbimo z ličnimi in ne prevelikimi kopalniškimi omaricami. Današnja ponudba sanitarne opreme in pohištva za kopalnice je tako velika, da najdemo primerno za vsako velikost.

Nekoč so kopalnice »krasile« dolgočasne ploščice, enobarvni kopalniški elementi in goli zidovi. Danes lahko v njih kombiniramo ploščice, ki oponašajo kamen, les ali beton, z omaricami iz lesa ali umetnega materiala ter s sanitarno opremo najrazličnejših oblik in barv. Barve so nasploh element, ki v kopalniškem prostoru ustvarja sproščeno ozračje, vendar z njimi ne kaže pretiravati. Osnovna oprema naj bo v nevtralnih odtenkih, ki jih poživimo z živahnejšo barvo omaric in vodnih armatur (modne so črne ali v bakreni barvi). Stene niso več nujno do vrha zapolnjene s ploščicami, temveč slednje na mestih, ki jih voda neposredno ne doseže, pogosto zamenjajo pralna barva ali celo tapete v ujemajočih se tonih in prijetnih vzorcih.

Svetloba in tehnološke inovacije

Svetloba je v kopalniškem prostoru izredno pomemben dejavnik. Če živite v hiši, ima vaša kopalnica skoraj gotovo okno, skozi katerega prodira vedra dnevna svetloba. V zgornjem nadstropju oziroma pod streho lahko razmislimo tudi o vgradnji dodatnega strešnega okna ali svetlobnika. Majhne kopalnice v blokih so ponavadi brez okna, zato je nujno poskrbeti za primerno oziroma dovolj močno umetno svetlobo. Stropne vgradne svetilke omogočijo enakomerno osvetlitev prostora, dodatna svetila, ki oddajajo čim bolj naravno svetlobo, pa so nujen dodatek ob ogledalu ali nad njim. Ob današnji ponudbi najrazličnejših varčnih LED-svetil z izbiro res ne bi smeli imeti težav. Za piko na i in kar najbolj prestižen videz kopalnice lahko nad prostostoječo kad obesite še eleganten lestenec.

Veliko vlogo v sodobnih kopalnicah igrajo tehnološke inovacije, katerih cilj je zmanjšati porabo vode in energije. Z vse večjo ekološko zavestjo so čedalje bolj priljubljeni straniščni kotlički z dvokoličinskim izpiranjem, ki nam prihranijo veliko vode. Nekateri izdelovalci so poslali na trg celo kotličke, ki za izpiranje školjke uporabljajo odpadno vodo iz kadi in prh. Čedalje bolj uveljavljeni so modeli školjk brez roba, ki jih je zelo enostavno čistiti, saj se v njih ne nabirata več umazanija in vodni kamen. Talno ogrevanje se je izkazalo kot odlična rešitev za sodobne kopalnice, saj ne potrebujemo več radiatorjev, na katerih se zbira prah, poleg tega je temperatura v prostoru enakomerno razporejena. Za kar najbolj prestižen videz si lahko v veliki kopalnici privoščimo še električni kamin za popolno sprostitev v hladnih dneh.

Detajli – majhni, a pomembni

Ko govorimo o dizajnu kopalnice, nikakor ne smemo pozabiti na detajle, ki v njej igrajo pomembno vlogo. Ogledala primerne oblike, ki ustrezajo slogu dizajna, poskrbijo za vizualno estetiko in navidezno večji prostor. Občutek ugodja in zavetja nam dajejo tudi zastori za okna, zavese za prho in kopalniške preproge. Skupni vtis še povečujejo brisače v ujemajočih se barvah, obešalniki za brisače in oblačila, košare za perilo ter kompleti dodatkov, kot so dozirnik za milo, straniščna ščetka in kozarec za zobne krtačke. Če ima kopalnica naravno svetlobo, postavimo vanjo nekaj sobnih lončnic, ki ljubijo vlago, s čimer postane prostor še bolj vabljiv in domačen. In za konec poskrbimo še za vabljive vonjave, ki jih oddajajo eterična olja in ki pripomorejo k sproščenemu, romantičnemu ozračju.