Sodniki so z osmimi glasovi proti šestim potrdili, da 68-letnica ni primerna za glavno sodnico, ker leta 2010 ob imenovanju ni prijavila vsega premoženja. »Odločitev je izvršljiva takoj, pri čemer nadaljnja dejanja sodišča niso potrebna,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil tiskovni predstavnik sodišča Theodore Te.

Serenova je v odzivu na odločitev sporočila, da »to ni konec, ampak šele začetek«. »Združimo naše moči in poskrbimo, da bodo naši skupni glasovi slišani,« je poudarila. »Ne smemo ostati tiho, saj bi tišina pomenila oprostitev zlorab,« je dodala in pozvala k sodelovanju v boju proti »večjemu in močnejšemu sovražniku«.

Pred sodiščem se je pred glasovanjem zbralo več kot 1800 njenih podpornikov. Nekateri so pred sodiščem prebedeli noč, prižgali sveže in molili.

Zbralo pa se je tudi 200 njenih nasprotnikov, ki so vzklikali »Adijo, Sereno«, navaja AFP.

Odstavljena sodnica velja za eno najglasnejših nasprotnic filipinskega predsednika in njegove vojne proti drogam, v katerih je bilo po podatkih policije v dveh letih ubitih 4200 ljudi. Po navedbah aktivistov je to število trikrat višje.

Postopek njene odstavitve poteka tudi v spodnjem domu filipinskega parlamenta. Obtožujejo jo, da ni plačala okoli dva milijona pesov (okoli 32.000 evrov) davkov ter da je ponarejala in spreminjala odločitve sodišča.