Vprašanje je, ali imamo sploh čas opazovati te pojave, ali se nam zdi to početje sploh smiselno, vredno našega »dragocenega« časa. Najbrž je vedno tako – če smo nečesa deležni prepogosto ali kar vsak dan, izgubimo sposobnost videti neko stvar ali pojav tako, kot bi ga videli prvič. Če bi vsak mesec doživeli tornado, bi ga najbrž občutili le kot nekaj, pred čimer se moramo zaščititi in česar se moramo bati, ne bi več opazili vseh neverjetnih oblik oblakov, vrtinca in še česa, »saj smo to že tolikokrat videli«. To je podobno odraščanju. Kot otrokom se nam zdi vse okoli nas zanimivo, počeli in gledali bi še in še. Z leti pa kar malo otopimo. Škoda, ne?

Nevihte so še vedno nevihte, lepe, grozljive, napetost, preden zagledamo prvi blisk in zaslišimo prvi grom, je malce ščemeča v trebuhu… Razkošen prikaz vetra, ki dviga prah, nosi dež, osveži ozračje, pa nebo parajoči bliski takih in drugačnih oblik, naliv, v katerem se vse kar nekako ustavi in se življenje pritaji. Še vedno je vse to enako kot takrat, ko smo bili otroci. Ampak saj to poznamo, vemo, kaj se bo zgodilo. Naj čim prej mine in gremo naprej. Po svoje škoda, se vam ne zdi? Potrebujemo vedno nove in nove, po možnosti močnejše dražljaje. Le zakaj? Ko se mi pred očmi kdaj odvrti nevihta, si skušam predstavljati, kako sem jo doživljal prvič, drugič… Babica mi je povedala, da se nisem bal grmenja, ko sem bil majhen. Celo tolažil sem jo, ker je bila ona tista, ki se ga je bala. Saj vem, slabe izkušnje… Kogar je pičila kača, se boji še zvite vrvi, pravijo. Že res, ampak se mora pa res nabrati kar nekaj slabih izkušenj, preden ne zmoremo več spremljati vremena brez vnaprejšnje bojazni, da bo prišlo najhuje.

No, pri megli ni takih težav. Še nikogar ni pojedla, razen v kakšnem filmu. Tudi ni potolkla sadnega drevja ali vinske trte, niti ni odplavila rodovitne prsti. Mirna, tiha, melanholična, malce skrivnostna. Radi so jo imeli slikarji – malo zamegljeno ozadje ni preveč bilo v ospredje in kvarilo bistva prizora na slikah. Poglejte spet vreme z očmi otroka in zdelo se vam bo bolj sveže.