Zaman zato, ker četudi demokratom ob podpori dveh neodvisnih senatorjev in republikanke Susan Collins uspe potrditi predlog zakona s 50 proti 49, to v predstavniškem domu ne bo uspelo.

Trump s pravico do veta

Na koncu pa je tu še predsednik ZDA Donald Trump s pravico do veta, ki jo bo izkoristil v korist velikih korporacij, kot so AT&T, Comcast, Time Warner, Verizon in podobnih. Poleg potrošnikov so na strani poražencev podjetja, kot so Google, facebook in Netflix.

Po odločitvi FCC o odpravi spletne nevtralnosti z utemeljitvijo, da to načelo ovira razvoj inovacij in podjetništva, je 22 zveznih držav ZDA vložilo tožbe, vendar pa predsednik FCC Ajit Pai trdi, da sodni izzivi ne bodo uspešni.

Ponudniki interneta bodo lahko po 11. juniju izsiljevali ponudnike vsebin in od njih zahtevali, da plačajo več za objave. Cena bo na koncu kot vedno padla na potrošnike.

Nova pravila sicer zahtevajo, da morajo ponudniki interneta o tem potrošnike obvestiti, vendar to običajno pomeni drobni tisk nekje v ozadju računa ali pa zapleteno besedilo, ki je razumljivo le pravnim strokovnjakom.

Na napačni strani zgodovine, prava in ljudstva

»FCC ni poslušala ameriške javnosti in je na napačni strani zgodovine, na napačni strani prava in na napačni strani ameriškega ljudstva,« je sporočila demokratska članica FCC Jessica Rosenworcel.

Demokratski člani kongresa so prepričani, da so dobili pomembno predvolilno vprašanje, ki ga bodo skušali izkoristiti na kongresnih volitvah novembra. Vendar pa morda edino pri mlajših volivcih, ki jih že imajo na svoji strani.

Ponudniki interneta so v ZDA podjetja, ki obenem zagotavljajo tudi telefonske storitve in kabelsko televizijo. Potrošniki so se zadnja leta zaradi visokih cen in pomanjkanja resne konkurence vse bolj selili neposredno na internet.

Comcast, AT&T, Time Warner in podobni izgubljajo naročnike na kabelske televizije in fiksno telefonijo. Zaradi tega potem neznansko navijajo cene interneta. Poteza FCC jim bo to še bolj olajšala. Povsem jasno je, da se dostop do interneta po ukinitvi spletne nevtralnosti ne bo pocenil.