Z zaključnimi besedami se na koprskem sodišču končuje sojenje deveterici, ki je obtožena trgovine z drogo in orožjem ter tihotapljenjem ljudi. Odmevna policijska akcija je potekala oktobra predlani, združba pa je znana pod imenom Kobra. Eden glavnih obtožencev Elton Shkurti je, kot smo že poročali, priznal vse obtožbe že pred časom in bil obsojen na pet let zaporne kazni, kakšna bo odločitev sodnice Tatjane Pavlovec za ostale soobtožene, naj bi bilo znano že danes. Tožilstvo je za devet obtožencev, od katerih jih je pet v priporu, predlagalo skupno slabih 59 let zaporne kazni. Za domnevnega vodjo združbe Valona Hoxhaja zahteva 11 let in osem mesecev zapora, za njegovega brata Dibrana pa sedem let zapora. Za nogometaša Ivico Guberca, v čigar stanovanju naj bi člani združbe hranili del droge, tožilstvo predlaga pet let zapora.

»Prisežem, da nisem preprodajalec«

Istega dne kot na Obali so oktobra 2016 potekale obsežne preiskave sorodne združbe tudi v Ljubljani. Sodni postopek se je tu še bolj zapletel, saj so nekateri od številnih obtoženih ljubljanske kriminalne združbe albanskih korenin krivdo sprva priznavali, a je priznanja sodnica Alja Kratovac po tekočem traku zavračala. Tako je primer prišel pred sodnico Leo Habjanič, ki je speljala vrsto predobravnavnih narokov, nekaj članov združbe je krivdo tudi priznalo. Vodilni in nekatere male ribe niso priznali in tako se je danes začela glavna obravnava. Ljubljansko združbo naj bi sicer vodil neki Sami Thaqi, ki pa ga naša roka pravice ni dosegla, bojda je na Kosovem. Tako je prvoobtoženi 52-letni Fazli Gashi, ki naj bi v glavnem skrbel za dobavo ponarejenega denarja, pa tudi droge. Druščino, kjer naj bi vodilno vlogo imel tudi 45-letni Besnik Xhabala, ki je tako kot Gashi v priporu, so razkrinkali s pomočjo prisluhov in tajnih policijskih sodelavcev, ki so navidezno kupovali drogo in ponarejen denar ter se dogovarjali za večje posle.

Gashi danes na sodišču ni spregovoril niti besedice, Xhabala, ki je pred sodnico Kratovčevo krivdo enkrat v zameno za tri leta in deset mesecev zapora že priznal, pred sodnico Leo Habjanič pa ob enaki tožilski ponudbi ne več, je zatrdil, da so mu vse skupaj podtaknili tajni policijski sodelavci. »Enkrat sem predal tajnim policistom 50 gramov droge, ker so me eno leto v to nagovarjali. Drugače nikoli nisem imel nič z drogo. Prosim sodnica, vse bom povedal po pravici, kar sem naredil, sem naredil, a nisem preprodajalec droge. 19 mesecev sem že v priporu, izpustite me zavoljo družine, otrok,« je neuspešno moledoval Xhabala in potem še večkrat pristopil h govornici, ko je sodnica poslušala druge soobtožene, ki so se bodisi zagovarjali, da nič ne vedo o ničemer, bodisi da so jih drugi hoteli potisniti v nečedne posle. Vsakič je zatrdil, da je on edini, ki ne laže. No, Mirsad Čaušević je dejal, da si je od Xhabale sposodil denar in mu je delal uslugo, ko je v prodajo ponujal vzorec droge, Mirče Trajčev se ni zagovarjal, prav tako ne Ahmed Ahmetaj, Darko Djošan je rekel, da je imel drogo zase, Xheladin Ramshaj, da so mu res ponudili, da preproda nek ponarejen denar, a da je vse zavrnil, Damir Korać da je le delal enkrat eno uslugo enemu, Ademaj Bajrush pa, da dela v gradbeništvu v Nemčiji in da se z audijem po Sloveniji vozi vedno kot sopotnik, ker nima slovenskega izpita. Njegov zagovor je požel nemalo smeha med soobtoženimi, vprašanje pa je, komu se bo smejalo po koncu sodnega procesa, ki bo še dolgo trajal.

Obsežen sodni spis

Policijski dokazi so obsežni. Pogovori med obtoženimi, obljube tajnim policijskim sodelavcem in zasežena droga, vse to je opisano v več škatel debelem sodnem spisu. Gashiju poleg pečanja z drogo očitajo še tiskanje in prodajo ponarejenega denarja, ki naj bi ga na veliko dobavljal iz Bolgarije. Policija je med preiskavo zasegla 415 stoevrskih bankovcev, bolgarski kolegi pa so našli tudi tiskarno in v njej za več milijonov evrov bankovcev. Združba, ki je sicer štela več deset članov, naj bi bila glede na izsledke policije sposobna nabaviti in prodati tudi kakršno koli orožje.