»Prijave sem začela zbirati ob sedmih zjutraj. Že čez pet minut je prostih mest zmanjkalo. Za 75 mest smo v tem času prejeli več kot dvesto prijav,« je torkovo jutro opisala Jelena Dragutinović iz društva za izvajanje filmske vzgoje Slon. Podobno je bilo v torek tudi v drugih društvih in zvezah, ki bodo v času letošnjih poletnih počitnic pripravili počitniška varstva, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Zaradi finančne podpore občine so ta varstva namreč cenovno ugodnejša kot pri organizatorjih brez subvencije. Nekateri subvencionirani programi so povsem brezplačni za vse udeležence ali pa so brezplačni za socialno ogrožene otroke, za plačljive subvencionirane počitniške aktivnosti pa morajo starši odšteti od 1,2 do največ 5 evrov na otroka na dan. Za primerjavo: v ljubljanskem živalskem vrtu, ki ni prejemnik subvencije, dan počitniškega varstva stane 20,5 evra, za en teden plavalnih počitnic v kopališču Laguna pa morajo starši osnovnošolcev odšteti 149 evrov.

Na občini so letos v okviru javnega razpisa izbrali petnajst organizatorjev poletnega počitniškega varstva za otroke od 1. do 5. razreda osnovnih šol, ki jim bodo za organizacijo poletnih aktivnosti namenili skupno dobrih 100.000 evrov. Vsi ponudniki so prijave začeli zbirati hkrati, v torek, 8. maja, prostih mest pa je domala vsem zmanjkalo še isti dan.

Zanimanja vsako leto več

Da je bilo povpraševanje občutno večje od prostih mest, ki so bila na voljo, organizatorjev varstva ni presenetilo, vendar ob tem ugotavljajo, da je zanimanje staršev vsako leto večje. »Lani smo prosta mesta zapolnili v dveh urah, letos v petih minutah,« ponazori Dragutinovićeva. Tudi Metka Barlič iz ljubljanske zveze prijateljev mladine ugotavlja, da je povpraševanje po subvencioniranem počitniškem varstvu pred vsakimi poletnimi počitnicami večje. Barličeva je prijave zbirala za poletne počitniške programe, ki jih pripravljata Zveza prijateljev mladine Ljubljana Center in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Šiška. »Po eni tretjini pregledanih prijav so bila zasedena že skoraj vsa prosta mesta,« je pojasnila Barličeva.

V Plesnem centru Epicenter počitniško varstvo pripravljajo že šest let, letos so zanj prvič prejeli subvencijo. Varstvo bodo pripravili v štirih različnih terminih, v vsakem je bilo prostora za petindvajset otrok. »V štirih urah je prostih mest zmanjkalo. Vsaj petdeset prošenj bom morala zavrniti,« je pojasnila Neva Kralj. Pravi, da je zavračanje staršev ena od težjih obveznosti: »Nekateri starši, ki varstvo res potrebujejo, ker drugih možnosti nimajo, so prijave poslali že nekaj minut po polnoči in stiska tistih, ki so ostali brez mesta v katerem od programov, je velika.«

Otroke prijavili na več dejavnosti

Ponudniki varstva, ki jih subvencionira občina, so lani prvič prijave zbirali na isti dan. Kot so takrat pojasnili na občini, so se za enoten datum odločili predvsem, ker so prej »mesta v programih dobili predvsem otroci staršev, ki so bili bolje obveščeni. Da bi se temu izognili in ponudili karseda enake pogoje za vse, smo se na podlagi evalvacije z izvajalci in predlogov staršev odločili, da v letu 2017 določimo enoten datum začetka zbiranja prijav.« Sistem so letos ponovili, a ima ob prednostih tudi pomanjkljivost.

Ker so naval na prosta mesta pričakovali tudi starši, so nekateri svojega šolarja hkrati prijavili na več počitniških aktivnosti v upanju, da bodo imeli tako več možnosti za zagotovitev mesta v varstvu.

»Nekateri starši so prijave oddali različnim ponudnikom in zdaj mi nekateri, ko jih obvestim o uspešni prijavi, sporočajo, da varstvo v tem času že imajo drugje. Skrbno bomo morali preveriti, da kakšen otrok ni prijavljen na različne programe v istem terminu in da kdo zaradi tega ne ostane brez,« še pojasni Metka Barličeva.