Rdeča nit letošnjih prireditev, organiziranih v okviru svetovnega dne pljučne hipertenzije, so športniki, ki se bodo po vsem svetu športno udejstvovali. Namesto bolnikov, ki tega zaradi bolezni ne zmorejo več, bodo tako telovadili in tekli na športnih dogodkih. V Mostecu bodo pripravili šestminutni preizkus hoje, čemur bo sledil otroški kros na en kilometer. S tem želijo opozoriti tudi na pljučno hipertenzijo pri otrocih, ki predstavlja velik zdravstveni in socialni problem. Tek za odrasle se bo začel ob 17. uri, vabijo k prijavam.

Šestminutni preizkus hoje je preizkus, ki ga izvajajo bolniki s pljučno hipertenzijo s ciljem, da bi udeleženci v tem času prehodili čim daljšo razdaljo. Glede na prehojene metre se spremlja upad njihovih zmogljivosti. Udeležencem preizkusa bodo zamašili nos z nosno ščipalko, dihali pa bodo skozi slamici. Tako si bodo po nekaj minutah lažje predstavljali, kako je živeti s pljučno hipertenzijo.

Ta je ena izmed težjih redkih bolezni. Prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje mlade mamice. Napreduje izredno hitro. Po ocenah boleha za pljučno hipertenzijo v Sloveniji od sto do dvesto ljudi. Vendar je zaradi nedefiniranih bolezenskih znakov pogosto nehote prezrta kot ena izmed možnih diagnoz, saj so njeni ti znaki obenem značilni tudi za mnoge druge, pogostejše bolezni. Denimo zadihanost, utrujenost, občutek omedlevice. Pri bolnikih z naprednejšo obliko bolezni so prisotni tudi bolečine v prsih, modra barva ustnic, izkašljevanje krvavega izpljunka in otekle noge. Zdravila, ki bi pozdravilo pljučno hipertenzijo, žal še ni. Ob hudem poslabšanju bolezni je zadnja možna rešitev presaditev pljuč.