Kalvarija z nevarnim pitbulom in njegovo lastnico, ki se svojemu Lordu ni želela odreči, obenem pa ga več kot očitno ni zmogla krotiti, se je v sredo popoldne končala pred bivšim maloobmejnim prehodom Kaštelir. Policisti so psa odpeljali v zavetišče, njegovo lastnico pa v bolnišnično oskrbo na oddelek psihiatrije.

Po napadu pobegnila pes in lastnica

Z nevarnim psom so bile težave dlje časa, v zadnjih tednih pa so še eksponentno narasle. Konec marca je koprske policiste na pomoč poklical Primorec in prijavil, da je pes pasme pitbul terier pred trgovino v Olmu napadel njegovega psa mešanca in ga poškodoval. Ko je občan s svojim mešancem na vrvici prišel na parkirišče trgovine, je z bližnjega travnika pritekel pitbul in se zapodil naravnost v njegovega psa. Lastnika psov sta ju poskušala spraviti narazen, vendar jima to ni uspelo, tako da je pitbul mešanca hudo poškodoval. Lastnik napadenega psa je zato na pomoč poklical policijo, takrat pa je lastnica pitbula pobegnila po Dolinski cesti. Za njo je odtekel tudi njen Lord.

Kmalu se je izkazalo, da je imela lastnica psa dovolj razlogov za beg. Policisti so ju izsledili v Bošamarinu in ugotovili, da ima pitbul status nevarnega psa, saj je že dvakrat napadel druge pse. Kljub temu pa v času napada ni bil niti na povodcu niti ni imel nagobčnika.

Ker ni zagotovila fizičnega varstva nevarnega psa, je bila njegova lastnica v prekršku (kazen 200 evrov), zaradi tretjega ugriza pa se je veterinarska inšpekcija odločila tudi, da ji psa odvzame. Na pomoč so poklicali policijske vodnike psov in 6. aprila odvzem uspešno izpeljali.

Psa odpeljala iz zavetišča

Pitbula Lorda so namestili v zavetišče v Sv. Antonu, vendar ga je njegova lastnica čez nekaj dni od tam odpeljala. Policisti so prijavo prejeli 21. aprila in začeli preiskovati kaznivo dejanje tatvine. Toda še preden so preiskavo zaključili, je Lord napadel v vinogradu v Hrvatinih. Prejšnji petek popoldne je bila občanka s svojim mešančkom tam na sprehodu, ko je iz grmovja planil pitbul in ogrizel njenega psa. Lastnica je morala mešanca odpeljati v veterinarsko oskrbo, v sredo pa je napad tudi prijavila policiji.

Policisti so ugotovili, da gre za istega psa, in njegovo lastnico ter njeno mater povabili na zaslišanje na koprsko policijsko postajo. Po zaslišanju so odredili, da morata psa izročiti policistom (po zakonu o kazenskem postopku, ker je bil predmet domnevne tatvine), vendar o tem nista želeli niti slišati. Toda policisti so vztrajali in ju ustavili pred nekdanjim maloobmejnim prehodom Kaštelir. V avtu je bil poleg njiju tudi pes, ki so ga uspešno zasegli in ponovno odpeljali v zavetišče.

Pri zasegu so imeli največ težav z lastnico psa, ki je policistom zagrozila s samomorom in odšla. Da bi preprečili njeno morebitno samopoškodovanje, so jo policisti začeli iskati in jo našli v Hrvatinih, kjer je še vedno grozila s samomorom. Ponudili so ji zdravniško pomoč, ki jo je odklonila, policisti pa so kljub temu na kraj poklicali zdravnika, ki je nazadnje zanjo odredil prisilno hospitalizacijo.