Lani je bila prav dirka v Latviji prelomnica v Gajserjevi sezoni. Pri padcu v drugi vožnji se je poškodoval in je moral za tem dve dirki celo izpustiti, šele proti koncu sezone pa se je vrnil v pravo formo. Letos je Makolčan v drugačni situaciji. Na prvi dirki zaradi poškodbe ni tekmoval, na ostalih pa je dosegal solidne rezultate. Njegova najboljša uvrstitev je tretje mesto, v skupni razvrstitvi je osmi.

Tudi Gerčar na Latvijo nima najlepših spominov, kajti lani se je na tem prizorišču prav tako poškodoval in je predčasno zaključil sezono. »Komaj čakam, da bom spet tekmoval na dirki MXGP. Proga mi ustreza. Lani sem vse do poškodbe na tej progi dobro vozil. Forma se stopnjuje in je vse boljša, zato vem, da sem sposoben dobrih voženj,« je povedal Gerčar, ki upa, da mu bo na kateri od naslednjih dirk uspelo osvojiti tudi točke v svetovnem prvenstvu.

Največ jih je letos zbral Nizozemec Jeffrey Herlings, vodilni v svetovnem prvenstvu in lanski zmagovalec latvijske dirke. Italijan Antonio Cairoli je trenutno na drugem mestu. Belgijec Clement Desalle je v Rusiji prvič letos premagal vodilna tekmovalca in je zmanjšal svojo razliko do Cariolija.

Slovenski predstavnik Tim Gajser ima medtem v Latviji lepo priložnost, da se v seštevku svetovnega prvenstva povzpne in se približa prvi peterici. Do šestega mesta ga loči le pet točk.

Kvalifikacije bodo v soboto ob 16.10. Dirka bo zaradi časovne razlike uro prej, kot navadno. Prva vožnja bo v nedeljo ob 13.15, druga ob 16.10.