Predstavniki kitajske korporacije ZTE, ki ima sedež v mestu Šenzen, so včeraj v izjavi za borzo v Hong Kongu sporočili, da so prenehali z »večjimi poslovnimi dejavnostmi«.

Danes so bile spletne strani, na katerih ima ZTE svoja prodajna mesta, »v izdelavi«, delavci na sedežu korporacije sicer delajo, vendar naj ne bi imeli veliko za početi, poroča Guardian. Zaposleni v tovarnah so za New York Times povedali, da je »proizvodnja zaustavljena«, namesto dela pa naj bi počivali, se družili in udeleževali usposabljanj.

Prenehanje dela so v korporaciji naznanili le slab mesec po tem, ko so ZDA ameriškim podjetjem prepovedale prodajo strojne in programske opreme korporaciji ZTE za sedem let, s čimer so uspešno prekinili dobavno verigo družbe.

Predstavniki aktivno komunicirajo z ZDA

ZTE sicer največ posluje v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v ZDA, kjer je četrti največji proizvajalec pametnih aparatov po korporacijah Apple, Samsung in LG. Odvisno je od ameriških delov: predvsem čipov iz kalifornijskega Qualcomma, ki so v več kot polovici njihovih telefonov, dobavljenih po vsem svetu, in v skoraj vseh telefonih, ki jih dobavljajo v ZDA.

Predstavniki ZTE so v včerajšnji izjavi navedli, da ima korporacija sicer »dovolj denarja« in da »aktivno komunicirajo« z ZDA za spremembo ali razveljavitev naloga, ki ga je izdal ameriški urad za trgovino.