Ta teden so dali odpoved trije od štirih zdravnikov, zaposlenih v službi za otroško kardiologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Delo v ambulantah trenutno poteka normalno, saj imajo odpovedni rok dva meseca, usoda programa pa je negotova, je danes v izjavi za medije pojasnilo vodstvo UKC Ljubljana.

Prvi kardiolog je odpoved vodji službe za kardiologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana Mirti Koželj izročil v ponedeljek, v sredo sta to storila še dva od štirih tam zaposlenih zdravnikov. »Od tega trenutka se ukvarjamo 24 ur z reševanjem nastalih razmer. Rešitve iščemo znotraj zavoda, v državi in tujini. Če dobrih rešitev ne bomo našli, razmišljamo o ukinitvi tega programa v UKC Ljubljana in napotitvi otrok na obravnavo v tujino,« je povedal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Spomnil je, da se problematika na otroški kardiologiji in kardiokirurgiji vleče že več kot desetletje, stanje je po njegovih besedah alarmantno: »Imamo težave, ki mejijo na nacionalni problem.«

Odpovedni rok zdravnikov je dva meseca in pričakujejo, da bo v tem obdobju delo potekalo nemoteno, je povedala strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar. V tem obdobju bodo intenzivno iskali rešitve, prav tako bodo pripravili sestanek s starši.

Tudi Koželjeva je zagotovila, da so trenutno vsi kardiologi na deloviščih, ambulante redno delujejo, otroci so naročeni na kontrole ali prve preglede, o dopustih se bodo še dogovorili. Koliko otrok bi morali ob opustitvi programa napotiti v tujino in na katere preglede, je še prenagljeno govoriti, eden od kardiologov pa ji je predal seznam 11 otrok, ki čakajo na invazivne preiskave in interventne posege. Če novih kadrov ne bodo našli, bodo starše pravočasno obvestili o napotitvi v tujino.

Razlogov za odhod zdravnikov je verjetno več in se vlečejo v preteklost, je povedala Koželjeva, o povodu pa ni želela ugibati. Potrdila je, da se zdravnici, ki odhoda ni napovedala, v kratkem izteče pogodba o zaposlitvi. Na vprašanje, ali bi lahko bil povod za odhod plačilo, saj da so tuji strokovnjaki, ki pomagajo domačim, plačani bistveno bolje od domačih, je Šabeder odgovoril, da pogovore o plačilu s tujimi strokovnjaki šele začenjajo in o ceni storitve ne more govoriti.

V službi za kardiologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana izvajajo diagnostične preiskave, zdravljenje in vodenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami, motnjami srčnega ritma in pridobljenimi srčnimi obolenji. Opravijo približno 4000 pregledov na leto.