Globalno povpraševanje po kiviju je vedno večje – v letošnjem letu so ga v Novi Zelandiji vzgojili za 19 odstotkov več. Polovico plodov pa je še treba obrati z dreves. Gre za milijone kivijev, ki bodo v kratkem neuporabni.

V regiji Bay of Plenty, kjer je veliko nasadov, zato nemudoma potrebujejo vsaj 1200 dodatnih delavcev, ki bi lahko v pravem času opravili svoje delo. Predstavnica lokalne organizacije za pridelovalce kivija Nikki Johnson je pojasnila, da je problem pridobivanja sezonskih delavcev postal tako velik, da so z njim morali soočiti tudi novozelandsko vlado.

Kriza s kiviji tudi zaradi slabih delovnih pogojev

Vlada je v odgovor na lokalno kivi krizo prvič v zadnjem desetletju razglasila uraden sezonski primanjkljaj delovne sile v regiji. Tako bodo lahko tudi tuji obiskovalci s spremenjenimi pogoji počitniških vizumov delali v sadovnjakih ter pakirnicah kivija širom regije. »Zadnja stvar, ki si je želimo, je gnitje sadja na drevesih in na tleh,« je poudarila predsednica vlade Jacinda Ardern.

V regiji je sicer približno 6000 nezaposlenih, veliko njih pa si tovrstnega dela ne želi opravljati. Delo je namreč sezonsko in fizično zelo zahtevno, zanj pa delavci dobijo minimalno plačilo. Komisar regije Mike Bryant je zato poudaril, da se z vodilnimi v sektorju pogovarjajo tudi o ukrepih, ki bi izboljšali delovno okolje in prakso v tem delu.