Banka je poravnavo dosegla v okviru preiskav ameriških organov, ki so pod drobnogled vzeli ravnanje banke pri prodaji drugorazrednih hipotekarnih obveznic med letoma 2005 in 2007. V okviru te preiskave se je že julija lani z ameriškim regulatorjem za nepremičninske finance FHFA dogovorila o plačilu 5,5 milijarde dolarjev kazni.

Banka je dogovor o poravnavi s pravosodnim ministrstvom označila za mejnik. »Dogovor z ameriškim ministrstvom za pravosodje nam omogoča, da rešimo to pomembno vprašanje zapuščine, in je cena, ki jo moramo plačati za globalne ambicije te banke pred krizo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sporočilu zapisal glavni izvršni direktor banke Ross McEwan.

RBS bo za plačilo kazni 3,46 milijarde dolarjev zagotovila iz že oblikovanih rezervacij, preostalih 1,44 milijarde dolarjev pa bo vknjižila pri poslovnem rezultatu v drugem četrtletju letos.

RBS je v 71-odstotni državni lasti, potem ko je bila v času finančne krize - ki jo je spodbudilo sesutje trga hipotekarnih posojil v ZDA - deležna izdatne pomoči države. Država je za reševanje RBS leta 2008 namenila 45,5 milijarde funtov in si pridobila okoli 80 odstotkov banke.

Leta 2015 je začela s postopno privatizacijo, ki pa jo je zaradi nizke cene delnic prekinila. Njen lastniški delež je tako še vedno pri 71 odstotkih, so pa novembra lani napovedali, da bodo privatizacijo nadaljevali, in sicer naj bi se postopek začel marca 2019, v načrtu pa je prodaja približno dveh tretjin državnega deleža v banki.