Se spominjate, kako sta pred leti Real Madrid in Barcelona v dobrem tednu odigrala kar dva el clasica? Zgodilo se je pač, da je bila tekma največjih španskih klubov v rednem ligaškem tekmovanju in tudi v pokalnem tekmovanju v razmaku le nekaj dni. V britanskem nogometu se skoraj ne bi moglo zgoditi, da bi se največji tekmeci srečali tako pogosto. Zakaj? Ker so dokumenti, ki jih je objavil Daily Telegraph, razkrili to, o čemer se je šušljalo že nekaj časa – da je razpored medsebojnih tekem največjih angleških klubov vnaprej dogovorjen. V dokumentih, poslanih lastnikom pravic televizijskih prenosov, je namreč podroben razpored tekem najboljših šestih klubov od leta 2019 do 2020. In vidi se, da se Manchester City, Tottenham, Arsenal, Chelsea, Manchester United in Liverpool ne morejo srečati v prvem ali zadnjem tednu lige ter v času finala pokalnega tekmovanja. Prav tako pa je v vsakem od 26 koncev tedna, kolikor traja ligaško tekmovanje, vsaj en dvoboj teh superklubov, nikdar pa se ne zgodi, da bi bila v enem koncu tednu dva superdvoboja. Dvoboj klubov superšesterice tudi nikoli ni prvi konec tedna lige, ker je to na praznik, in zadnji konec tedna lige, ker se takrat vse tekme začnejo ob isti uri.

Razlog takega razporejanja tekem seveda ni v tem, da igralci ne bi bili preveč obremenjeni zaradi napornih srečanj, temveč v tem, da bi skozi vso sezono zagotovili veliko gledanost. In s tem tudi večji zaslužek. Navsezadnje se vse v zvezi z nogometom vrti okoli zaslužkov. Natančneje, pri premier ligi se televizijske pravice prodajajo za ogromne denarje. V začetku leta sta Sky Sports in BT Sport kupila skupno sedem paketov tekem v sezonah od 2019 do 2022 – prvi 128 tekem ob petkih, sobotah in ponedeljkih zvečer, drugi pa 32 tekem za sobote popoldne. Skupno so te pravice stale 4,4 milijarde funtov. A to je manj, kolikor so stale pravice za pretekla tri leta, poleg tega sta dva paketa prenosov s 40 tekmami še vedno neprodana, vsaj kar zadeva britanske televizijske pravice, in ju zdaj ponujajo po znižani ceni 9,3 milijona funtov. Liga pa kljub temu ne bo na zgubi, vsaj kar zadeva prodajo pravic, saj pričakujejo, da se bo ta v tujini povečala za 40 odstotkov. Tudi zato največjih šest klubov zahteva, da se na novo razdeli denar, pridobljen iz televizijskih pravic. O tem, kako se bo razdelil ta denar, se morajo odločiti do junija, ko se bo končal sedanji triletni ciklus in bodo začele veljati nove pogodbe.

V pravice prenosov angleškega nogometa – pa tudi drugih nogometnih lig – se je ponovno vmešala Evropska unija. Sredi aprila je inšpekcija izvedla nenapovedane preglede in zaplembe računalnikov v štirih podjetjih, ki si lastijo in distribuirajo največ televizijskih pravic v Evropi (in tudi na svetu) – Fox Networks, Ziggo Sport, MP & Silva in IMG, ki ima pravice tudi za vzhodno Evropo, vključno s Slovenijo. IMG oziroma zdaj Endeavor je v lasti hollywoodskega superagenta Arija Emanuela, ki na dan menda naredi okoli 300 telefonskih klicev. Tako se je vsaj pohvalil v intervjuju za Hollywood Reporter. Poleg pravic za angleško ligo imajo tudi pravice za italijansko ligo, letos pa so dokupili še pravice UFC. Prav oni so v mnogočem zaslužni za to, da so pravice za angleški nogomet zunaj Velike Britanije postale tako iskano blago.

Evropski inšpektorji so v vseh teh podjetjih iskali dokaze kartelnega dogovarjanja in kršenja pravil EU, zanimale pa so jih tudi »določene poslovne prakse«. Evropska komisija že skoraj desetletje burno spremlja dogajanje v zvezi s televizijskimi prenosi, še posebno pravice plačljivih televizij, ki imajo v dogovorih o distribuciji tudi preprečevanje gledanja športa zunaj države, v kateri se pravice prodajo. EU pritiska na imetnike pravic, da odstranijo to omejitev in omogočijo pretakanje športnih vsebin zunaj matične države imetnikov pravic distribucije.