V pismu akademiji, najbolj znani po podelitvah filmskih nagrad oskar, je režiserjev odvetnik Harland Braun izpostavil, da akademija ne sledi ne lastnim pravilom ne zakonom Kalifornije, saj njegovi stranki ni omogočila zagovora, poroča Los Angeles Times.

V akademiji so zaradi obtožb o spolnih napadih prejšnji teden razpravljali o članstvu 84-letnega Polanskega, ki je oskarja prejel za film Rosemaryjin otrok iz leta 1968, pa tudi o članstvu igralca Billa Cosbyja. Člani akademije morajo zasledovati vrednote akademije, to je spoštovanje človekovega dostojanstva, je akademija zapisala v izjavi. Štiriinpetdesetčlanski upravni odbor akademije je sporočil, da so obema odvzeli članstvo, ker sta kršila standarde obnašanja. Pri tem je vse člane akademije pozval, naj se držijo visokih etičnih standardov.

Gibanje, ki sproža množično histerijo

Polanski je nekaj dni pred tem v intervjuju za poljsko izdajo revije Newsweek komentiral gibanje MeToo, ki se je razvilo iz vse številčnejših obtožb spolnega nasilja nad ženskami v filmski industriji. »Mislim, da gre za množično histerijo, ki se v družbi pripeti od časa do časa. Vsi se trudijo podpreti to gibanje, povečini iz strahu. Mislim, da gre za veliko hinavščino,« je dejal.

Tako zasebno življenje Polanskega kot njegovo kariero je zaznamovalo spolno občevanje s 13-letnico iz leta 1977. A preden bi mu sodišče, ki ga je spoznalo za krivega, lahko naložilo kazen, je pobegnil v tujino. Njegova žrtev Samantha Geimer, ki želi, da ZDA odstopijo od pregona, je po odločitvi akademije sporočila, da gre za grdo in okrutno potezo, ki z ničemer ne spreminja današnje seksistične kulture v Hollywoodu.

Upravni odbor akademije, v katerem so med drugim Steven Spielberg, Tom Hanks in Whoopi Goldberg, je lani iz članstva v akademiji izključil producenta Harveyja Weinsteina, prav tako zaradi obtožb o spolnih zlorabah.