»V življenju sem nehal uživati že pred petimi ali desetimi leti,« je v torek za CNN povedal v hotelu v švicarskem Baslu, kamor se je pred dnevi iz domačega Pertha odpravil na zadnjo pot. Nekoč izjemno aktiven znanstvenik je pred leti namreč pristal na invalidskem vozičku, pešati pa mu je začel tudi vid. »Središče mojega življenja je bilo delo na terenu, ki mi je že nekaj časa onemogočeno zaradi invalidskega vozička. Zelo rad bi se sprehajal po goščavi in vpijal vse okoli sebe. Še vedno bi užival v petju ptic,« je povedal Goodall, ki za premikanje v vozičku potrebuje pomoč.

»Zjutraj vstanem. Zajtrkujem. Potem sedim do kosila. Pojem malo hrane in sedim naprej. Kakšen smisel ima to?« se sprašuje 104-letnik, ki bi najraje videl, da bi umrl že leta 1998, ko so mu odvzeli vozniški izpit. Izguba neodvisnosti pri 94 letih je bila tektonska sprememba v njegovem življenju, piše CNN.

Priznani botanik in ekolog si je pred nekaj tedni že skušal vzeti življenje, a se je na lastno žalost zbudil v bolnišnici. Iz ustanove, v kateri so izpostavili, da je nevaren sam sebi, so ga izpustili šele po posredovanju psihiatra, ki ga je najela njegova hči. Goodallu sicer ni všeč, da mora zapustiti svoj dom in smrti v objem odpotovati na drug konec sveta, zato upa, da bo njegov primer spodbudil spremembe na področju evtanazije v Avstraliji. »Menim, da bi morala imeti starejša oseba, kot sem sam, vse državljanske pravice, vključno s pravico do pomoči pri samomoru.«

»Smrti se ne bojim«

»Veselim se smrti. Vesel pa sem tudi, da sem imel še čas za vse te intervjuje, s katerimi razsvetljujem problematiko tega področja. Ne bojim se smrti. Sprejel jo bom, ko bo prišla. Proces smrti je lahko neprijeten, a ni treba, da je tako. Upam, da pri meni ne bo,« je pojasnil pred jutrišnjo evtanazijo. Zdravniki v kliniki mu bodo v žilo pristavili injekcijo, smrtonosno dozo pa si bo v roko iztisnil sam.

Za mlade pa ima zgolj en nasvet: »Izkoristite vsako priložnost, ki se vam ponudi. Dokler z njimi ne škodujete drugim.«

Pomoč pri samomoru je kaznivo dejanje v večini držav po svetu, do nedavnega tudi v Avstraliji. V zvezni državi Viktorija so jo namreč uzakonili lani, a bo zakon začel veljati šele leta 2019, nanaša pa se samo na kronično bolne bolnike, ki naj ne bi živeli več kot šest mesecev. Najstarejši avstralski znanstvenik pri 104 letih nima nobene neozdravljive bolezni, a se je kvaliteta njegovega življenja zelo poslabšala, zato se je za pomoč pri umiranju obrnil na agencijo v Baslu.

Avstralska neprofitna organizacija Exit International, ki je Goodallu pomagala na poti v Švico, je v sporočilu zapisala, da je nepošteno, da je eden najstarejših in najbolj vidnih Avstralcev po dostojanstveno smrt prisiljen potovati na drug konec sveta. »Mirna in dostojanstvena smrt je nekaj, kar si vsi želimo. Posameznik ne bi smel biti prisiljen oditi od doma, da bi to dosegel,« so zapisali na spletni strani.